Amsterdam
6 feb. 2014 4 4303

Amsterdam heeft ‘het’ inmiddels vooral overdag. Buitenshuis wordt er ontbeten, gewerkt, heel veel goede koffie gedronken en gebruncht, geluncht en afgehaald. Jamie’s Marieke Verdenius fietste de stad door op zoek naar de leukste nieuwe adressen.

Tekst Marieke Verdenius Fotografie Maarten van der Wal

Het is een vroege dinsdagochtend. Met een slaperig hoofd stap ik op de fiets richting werk. Maar niet voordat ik bij LOT61 met een romige caffè latte de dag écht ben begonnen. En ik ben niet de enige. De beslagen ramen verraden dat het er druk is.

De Espressofabriek in Westerpark, Bedford Stuyvesant en Coffee Bru in Oost of Headfirst Coffeeroasters in het centrum, het maakt niet uit in welk stadsdeel je bent, goede koffie is nooit ver weg. De laatste twee jaar lijkt het aantal kleine koffietentjes geëxplodeerd. En of ze nu klein zijn of groot, ze hebben steevast een fijn interieur met vintage meubels, goede tijdschriften, een broodje hier of een granola daar, en hippe mannelijke barista’s die bloedserieus zijn over de koffie die ze zetten.

Niet alleen de opmars van koffieadressen valt op. Het lijkt er ook op dat mensen anders met de invulling van hun dag omgaan. Steeds meer mensen zijn door de crisis voor zichzelf begonnen en die ZZP’ers voelen zich – dankzij de horeca — niet langer verplicht om kantoorruimte te huren of thuis te werken. Met een telefoon, tablet of laptop bij de hand is buiten de deur werken heel gewoon. Bij een adres om de hoek kun je net zo makkelijk wat uurtjes achter je computer zitten, afspraken maken én tussendoor iets gezonds eten.

Lees de rest van het artikel in Jamie magazine #21


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Local Tips in Amsterdam

Bakers & Roasters 1e Jacob van Campenstraat 54, bakersandroasters.com Na een avondje stappen is dit het adres om bij te komen met een powerbrunch (of ontbijt). De uitstekende bloody mary’s helpen je geheid van je kater af.

De Bakkerswinkel Roelof Hartstraat 68, debakkerswinkel.nl De perfecte plek voor een klassieke high tea, vroege lunch of laat ontbijt met roggekrentenbrood. Laat je verwennen met dubbeldikke sandwiches, huisgemaakte cheesecake met frambozen en megascones met clotted cream en jam.

Bedstuy Javastraat 55, bedfordstuyvesant.nl De nieuwe buurthang-out van Amsterdam Oost. Dit New York-style koffieadres met een toonbank van sloophout en industriële lampen, serveert naast het vaste koffierepertoire ook een breed assortiment smoothies, verse sappen en alcoholische versnaperingen. Prima plek om op je laptop te werken terwijl je geniet van een goed gevulde roastbeef sandwich.

Gebroeders Niemeijer Nieuwendijk 35, gebroedersniemeijer.nl de beste baguettes en tartelettes van de stad. Kies een plaatsje tegenover de toonbank waar je geniet van een petit dejeuner met versgeperste jus d’orange en zie hoe de bakkersbroeders in het souterrain aan het werk zijn.

Wilde Zwijnen Javaplein 23, wildezwijnen.com gelegen in het hart van de Indische buurt. Bij Wilde Zwijnen voelt het ongedwongen gezellig door het gedempte licht, de houten tafels en de open keuken. De vlees- en visgerechten zijn puur Hollands, bereidt met kraak verse ingrediënten van lokale producenten. Van vrijdag tot en met zondag ook geopend voor lunch.