Top 5 (food)events mei/juni
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

43/2016
10 mei 2016 0 2549
‘Jullie eten zeker echt de hele dag door?’ – het is een soort geautomatiseerde vraag die wordt gesteld zodra ik vertel voor Jamie magazine te werken. Ik vraag me af wat mensen zich precies voorstellen bij onze redactie.

Door Eline Cox (redacteur Jamie magazine)

Geen mensen achter bureaus met computers, maar een grote eettafel met geslabberde redactieleden? Geen printers en kopieerapparaten, maar Magimixers en thermoblenders? Geen vergaderhokken, maar foto- en filmstudio’s waar het ene heerlijke gerecht na het andere wordt vastgelegd? Geen rinkelende telefoons, maar onophoudelijk piepende kookwekkers en ovens? En wat te denken van een barista die 24/7 beschikbaar is om chai latte’s te maken, een chef-kok die onze avocado’s in kunstige vormpjes snijdt, stapels met uitnodigingen om elke avond gratis 6-gangen te eten en ieder weekend een cocktailproeverij te doen op een bounty eiland? Dat beeld mag wel een beetje worden genuanceerd, daar een drukke dag regelmatig wordt afgesloten met een avondmaal dat bestaat uit rijstwafels met pindakaas en we vaak niet eens tijd hebben om naar een bounty eiland te gaan. En (helaas) wordt de foodfotografie niet op kantoor gedaan...
 
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet enorm van goede koffie, heerlijk eten en lekkere cocktails houden. Zodra de zon schijnt ga ik voor dat soort zaken graag naar buiten. Hieronder mijn 5 favoriete (food)events waar je me de komende periode zeker zult vinden – binnen én buiten!
 
North Sea Regatta – 10 t/m 14 mei Scheveningen
Bij een zeilwedstrijd denk je niet meteen aan lekker eten. Hoewel, ik denk bij alles aan lekker eten. Maar liefst 350 zeilboten strijden tijdens de North Sea Regatta 4 dagen lang tegen elkaar voor de kust van Scheveningen. Nou vind ik dat an sich al bijzonder leuk, maar ik heb de renovatie van de pier nog niet gezien. Je weet wel die lelijke pier, waar vroeger dat enorme Van der Valk hotel in zat. Na het faillissement hebben ze er een ware foodboulevard van gemaakt. Way better. Dus! Mij vind je 14 mei in Scheveningen, ogen gericht op de zeilschepen, met een goede hap in de hand. Die laatste waarschijnlijk gehaald bij de ‘Foodtruck Shack’, een streetfood restaurant waar je elke maand wat kunt proeven van een andere, normaal gesproken reizende, foodtruck. En ik wil mosselen eten.
 
City Food & Film Festival – 18 t/m 22 mei Verkadefabriek Den Bosch
Net als vorig jaar verrast het City Food & Film Festival met een aantal bijzondere foodfilms en docu’s. Het festival wordt geopend met de landelijke première van de film ‘Noma – my perfect storm’. Later volgen ook premières van ‘The Sugar Film’, ‘Final Recipe’ en ‘Bugs’. Die laatste ga ik zeker bekijken op zaterdag 21 mei. Kun je niet? Vanaf 26 mei draait de film in een aantal Nederlandse bioscopen en kun je hem zien via Filmthuis, een soort online filmzaal.
BierOost – 28 mei Jaap Eden schaatsbaan Amsterdam
Hoewel ik geen enorme bierdrinker ben in het dagelijks leven, wil ik hier absoluut naartoe. De mooiste bierbrouwerijen, groot en klein, uit Amsterdam en omstreken laten hier hun lekkerste bieren proeven in glas. Plastic doen ze niet aan bij BierOost. Daarnaast zijn er een aantal Engelse, Deense en zelfs Amerikaanse brouwerijen die naar onze hoofdstad afreizen om ons te voorzien van het beste gerstenat. Voor een fervent wijndrinker als ik valt er nog een heleboel te leren. Aan een stevige bodem is ook gedacht. Barbecue, burgers en bitterballen, én Indiaas streetfood, jerk chicken en mijn lievelingsfrietjes van Hieper de Pieper (zie foto). Op de achtergrond wat relaxte jazz en mijn dag is compleet.
 
Kleurstof – 26 t/m 29 mei Stadsgalerij Breda
Er gaat niets boven de combinatie van kunst en eten. Ik heb niet voor niets food design & innovation gestudeerd. Oud-studiegenoot Ralph Geerts heeft zich in tegenstelling tot ikzelf wel verdiept in datgene wat er op het diploma staat en zet vanuit zijn studio Ravanello bijzondere foodconcepten op. Kleurstof is er één van, waarbij - zoals de naam doet vermoeden - de kleurstof in eten centraal staat. Samen met nog twee andere designers worden tijdens Kleurstof middels een expositie en een lunch/diner allerlei vraagstukken beantwoord die vast wel eens door je hoofd zijn geschoten. Waarom is de ene eidooier geler dan de ander? Hoe kleur je spaghetti zwart? Wat maakt zalmfilet uit de supermarkt zo roze? Wat gebeurt er als je een kip op een bietendieet zet? Hoe kunnen we voedselkleurstoffen ook voor andere doeleinden gebruiken? De expositie is vrij toegankelijk, als je benieuwd bent hoe de bevindingen toegepast worden in een gerecht moet je even snel een lunch of diner erbij reserveren. Ik ga voor de zondagmiddaglunch op
29 mei. Lijkt me heerlijk bijkomen na een zaterdag op BierOost.
 
Amsterdam Kookt – 2 t/m 5 juni Oosterpark Amsterdam
Als je dit festival dit jaar mist, dan ben je een sukkel. Allereerst omdat je wel héél veel kansen krijgt. De eerste editie is net geweest, in het Olympisch stadion. Maar je krijgt herkansingen 2 t/m 5 juni in het Oosterpark in Amsterdam (bij mij om de hoek), 9 t/m 12 juni in Park Transwijk in Utrecht, 17 t/m 19 juni op het Esplanade terrein in Almere, 8 t/m 10 juli in Reeshofpark in Tilburg, 15 t/m 17 juli in De Nieuwe Stad in Amersfoort, 4 t/m 7 augustus op het NDSM-werf in Amsterdam, 11 t/m 14 augustus in het Gofferpark in Nijmegen en ze sluiten af 26 t/m 28 augustus op Strijp-S in Eindhoven (balen dat ik die moet missen, er gaat natuurlijk niets boven Eindhoven). Waar ik enorm naar uitkijk? Heel veel lekker eten van de beste foodtrucks, de nostalgische kermisattracties, superlekkere wijnen, een foodmarket en tot 23:00 muziek. Heel. Chille. Muziek. Toegang is helemaal gratis. Mij vind je er sowieso op 2 juni, ik denk met nog wat extra Jamie redactieleden om samen te proosten op het Italië-nummer wat die ochtend naar de drukker gaat.
 
See you all there!

(fotocredits: Mitchell van Voorbergen)

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Doen

    Meer Doen
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.