Zelf vis of vlees roken
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
2 jul 2014 8 10108
Roken is niet de simpelste conserveertechniek, maar wel de leukste. Én een die ook nog eens super lekker en gezond is. Er wordt namelijk geen vet of olie gebruikt om in te bakken.

Zo begin je
Een rookoventje, rookkast, rookton of rookvat kun je bij de kookwinkel kopen, maar een zelf bouwen is makkelijker dan je denkt. Doe het op de gemakkelijke manier van Jamie Oliver, door gaten in de bodem van een ijzeren emmer te maken en vervolgens gloeiend houtskool van de barbecue in de emmer te doen. Gooi hier houtsnippers op en hang gambaspiesjes in de ton. Maak op de bovenkant van de ton een rooster, door houten spiesjes kruislings over de ton te hangen. Leg hier vis op, met de vleeskant naar beneden. Tot slot leg je er een theedoek over. In 6 à 7 minuten is je vis gerookt en wel klaar!

Wat kun je roken?
Vis- en schaaldieren, maar ook vlees, wild, groente, paddenstoelen, noten en kazen krijgen een heerlijke smaak in een rookoven. Wissel af met verschillende houtsoorten, van fruitbomen tot beuk-, berk- en eikenhout. Extra smaak aan de rook krijg je door kruiden, bijvoorbeeld jeneverbes, munt, gedroogde citroenmelisse en tijm, op het vuur te gooien. Roken op de barbecue kan ook prima.

Koud of warm roken
Er zijn twee manieren om te roken. De koude methode (10 à 25 °C) waarbij de gerechten eerst worden gepekeld, en de warme methode (40 à 110 °C). Koudgerookte gerechten kun je langer bewaren.


 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

 • Reactie (1)

  Tjarda
  op 24-11-2015 om 13:18

  Ga ik zeker ook proberen.
  Je kunt in plaats van rookoven of rookvat ook zelf roken met een rookapparaat als Alladin of de Smokekid:
  http://www.smokekid.nl/product/de-smokekid/ Met de Smokekid kun je nog veel meer gerechten roken zoals vis, vlees, schaaldieren, kaas, groenten, salades, sauzen en cocktails.

 • Reageren

  Verzenden
Do it yourself

Meer Do it yourself