Zelf inmaken
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
2 jul 2014 8 7819
De basis
De belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt om te conserveren: schone, afsluitbare flessen of (weck)potten, zoet-, zout- en zurigheid en een portie creativiteit. Bij het inmaken en wecken is het belangrijk dat ongewenste micro- organismen geen kans krijgen. Daarom moeten je potten brandschoon zijn. Zet ze in de afwasmachine en daarna 10 minuten in de oven bij een temperatuur van 180 °C. De deksels leg je in kokend water.

Kijk hieronder voor een filmpje over het steriliseren van (weck)potten.
 
Verschillende ingrediënten
Nadat de potten schoon gemaakt zijn, zijn ze klaar om gevuld te worden met verschillende soorten jam, pesto, chutney, salsa, sambal, mayonaise, compote, kimchi en sauzen maar ook likeur of met gearomatiseerde azijn en olie. Varieer met groenten, kruiden en fruit uit het seizoen en denk daarnaast ook aan bijvoorbeeld noten als smaakmaker.

Vacuüm en houdbaarheid
Doe de ingrediënten in potjes. Vul de potjes altijd tot ongeveer 1 centimeter onder de rand en sluit ze meteen goed af met de schroefdeksels. Zet ze op de kop en laat de warme ingrediënten (indien van toepassing) afkoelen. Door het afkoelen ontstaat een beetje vacuüm. Wat je in zo’n brandschone pot doet, is vaak máánden houdbaar.
 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

  • Reactie (1)

    Eline
    op 10-11-2014 om 11:35

    Leuk!

  • Reageren

    Verzenden
Do it yourself

Meer Do it yourself