Moestuin je mee?
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

14/2013
21 mrt 2013 0 9739

Een van de leukste dingen die je dit voorjaar kunt doen: een zakje zaad openscheuren, de inhoud in de grond stoppen, iets laten groeien, het plukken en ermee koken. Neem een kijkje in Jamie’s tuin en lees waarom hij nooit meer zonder eigen oogst zou kunnen.

'Wat koken betreft, is dit het mooiste jaar van mijn leven geweest,’ schrijft Jamie Oliver als hij net is verhuisd naar het dorp waar hij opgroeide en daar gaat wonen in een huis met een niet onaardig stukje grond eromheen.

Reden voor deze verzuchting: de moestuin die in zijn leven is gekomen. ‘Die tuin heeft ervoor gezorgd dat ik heel anders over eten ben gaan denken. Over hoe het groeit en waar het voor staat. Ik heb enorm veel lol gehad in het bedenken van  recepten, dankzij de enorme inspiratie die ik kreeg van alles wat uit mijn tuin kwam.


’Het laat zich raden: na een paar jaar moestuinieren maakt Jamie, samen met zijn tuinman Peter Wrapson, een boek en een televisieserie over zijn moestuin. In Thuis bij Jamie laat hij zien hoe hij zaait, werkt en oogst met de seizoenen. En hoe hij met vallen en opstaan steeds meer leert. ‘Het eerste jaar in mijn tuin was echt ongelofelijk. Complete chaos, maar wel geweldig. Ik kweekte waanzinnig veel en experimenteerde erop los in potten, emmers, teilen en eigenlijk elk soort bak die ik kon bedenken – zelfs oude kaplaarzen.

Tien jaar later is hij nog even enthousiast over zijn tuin, over het boek en over de serie. Tijdens het Big Feastival vorig jaar vertelde hij dat hij nog steeds reacties krijgt op Thuis bij Jamie van mensen die spontaan aan het moestuinieren zijn geslagen na het lezen van het boek of het bekijken van de dvd's.

Ze sturen hem foto's toe van hun tuin, hun planten, hun oogst en wat ze met hun home-grown veggies koken. 'Na zoveel jaar word ik nog altijd even blij van het idee dat ik alleen maar naar buiten hoef te lopen om mijn eigen eten te oogsten. Ik snap best dat niet iedereen een grote tuin heeftt, maar laat je daar niet door weerhouden. Al woon je op de twintigste verdieping van een flat, je kunt kruiden in de vensterbank zetten of een paar potten op het balkon.

Toen ik in Londen woonde, zaaide ik altijd pluksla in een groeizak op mijn dakterras. Vier maanden per jaar kon ik daar goed van oogsten en hoefde ik alleen maar naar buiten te stappen voor een bak gemengde sla. 

Aardappels zijn ook ideaal beginnersgewas. Stop een of twee pootaardappels in een emmer, een teil of in de grond en na een paar maanden oogst je er tussen de tien of twintig. Nieuwe aardappels die je zo vers uit de grond kookt, zijn gewoon hemels!'


Lees de rest van het artikel en tips over hoe je zelf (klein) kunt beginnen in Jamie magazine #14.


 

 


 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


  • Reageren

    Verzenden
Do it yourself

Meer Do it yourself