Whoopie Pies

Whoopie Pies

Whoopies waren de lievelingstraktaties van mijn kinderen vertelt Kees Raats in zijn Chocoladebijbel. Een whoopie bestaat uit twee zachte koekjes met een vulling ertussen. Ze lijken dus wel een beetje op een macaron. 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Zeef de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom en zet weg.

3. Mix de boter, olie en bruine basterdsuiker tot een luchtige en schuimige massa. Zet de mixer lager en voeg het ei en de vanillesuiker toe. Giet de helft van de karnemelk en de helft van het bloem-cacaomengsel erbij en meng goed tot alles is opgenomen. Voeg dan de andere helft van de karnemelk en van het bloem-cacaomengsel erbij en meng goed tot alles is opgenomen.

4. Doe het spuitmondje in de spuitzak, draai de spuitzak net boven het spuitmondje een paar keer en vul de spuitzak met het mengsel.

5. Als je op de bakplaat bollen spuit van 3 centimeter doorsnede, laat er dan ruim 3 centimeter tussen. Spuit zo ongeveer 30 tot 40 bolletjes. En bak ze 10 tot 12 minuten in de oven.

6. Meng voor de vulling de gelatine met 15 gram water in een kom en zet deze weg.

7. Kook in een steelpan 50 gram water, de suiker, het citroensap en de honing tot 127 °C.

8. Klop met een mixer het eiwit en het halve zakje vanillesuiker in een kom schuimig, maar niet stijf.

9. Haal de gelatine uit de kom, snijd in stukjes en doe de gelatine terug in de kom.

10. Haal de pan met de suikerstroop van het vuur als deze de juiste temperatuur heeft bereikt en los de gelatineblokjes er direct in op. Giet de suikerstroop in een straaltje in de kom van de mixer met schuimige eiwitten.

11. Zet de mixer op bijna de hoogste stand en mix tot het geheel qua temperatuur aanvoelt als de bovenkant van je vinger.

12. Doe de zachte boter in een kom en klop met een mixer tot deze luchtig is. Meng deel voor deel het eiwitmengsel bij de boter.

13. Doe een rond spuitmondje in de spuitzak, draai e spuitzak net boven het spuitmondje een paar keer en vul de spuitzak met het mengsel.

14. Keer de whoopie pies om en spuit een flinke dot vanilleschuim op de helft van het aantal koekjes. Leg een lege whoopie op de vulling en laat de whoopie pies even opstijven.

 

Voor 15 – 20 koekjes:

  • 120 g bloem
  • 80 g cacaopoeder
  • 4 g bakpoeder
  • 1 g zout
  • 80 g boter, op kamertemperatuur
  • 30 g olie
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 45 g ei of 1 ei
  • half zakje vanillesuiker
  • 150 g karnemelk


 

Vulling:

  • 3 g gelatinepoeder
  • 90 g suiker
  • 5 g citroensap
  • 70 g honing
  • 45 g eiwit
  • half zakje vanillesuiker
  • 110 g boter, op kamertemperatuur
  • mespunt zout


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief