Meringue met amaretto

Meringue met amaretto

De amandelsmaak van de amaretto komt goed terug in deze meringue. Dit dessert ziet er niet alleen geweldig uit, maar smaakt ook nog eens heerlijk zoet en luchtig.

Bereiding

1. Splits de eieren en bewaar de eidooiers voor een ander recept (bijvoorbeeld lemoncurd, mayonaise of verse pasta). Voor dit recept heb je alleen de eiwitten nodig. Het is elangrijk dat er helemaal geen eigeel in het eiwit terechtkomt. Daarom kun je de eieren het best eerst boven een kopje splitsen en de eiwitten dan in een grote, schone kom stijf kloppen. Verwarm de oven voor op 100 ºC.

2. Sla de eiwitten schuimig met de kloppers van een elektrische mixer. Voeg het vanille-extract en dan beetje bij beetje de suiker toe. Klop het eiwitschuim verder tot het stijf is en glanst, en je geen suikerkorreltjes meer voelt als je een beetje schuim tussen je vingers wrijft. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Plak het papier in de hoeken vast met wat eiwitschuim, zodat het niet kan verschuiven.

3. Schep de helft van het eiwitschuim op een van de bakplaten en vorm er met een lepel een cirkel van (met de afmeting van een groot bord). Dit wordt de bodem van de pavlova. Schep de andere helft van het eiwitschuim in 6 afzonderlijke hoopjes op de tweede bakplaat. Bak alles circa 1,5 uur in de oven, op de tweede richel van onderen en met de ovendeur op een kier, tot het schuim aan de buitenkant droog is.

4. Begin ongeveer 30 minuten voordat de meringues klaar zijn met het voorbereiden voor de topping. Giet de kersen door een zeef boven een kom. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe aan het sap. Laat het sap dan op laag vuur 20 minuten zachtjes koken, tot het ingedikt en stroperig is.

5. Voeg de kersen toe aan het ingedikte sap: zo gaan ze mooi glanzen. Laat ze afkoelen.

6. Verwijder het wit dat nog rondom de sinaasappel zit, plus de vliesjes om de partjes, en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Klop de slagroom met de amaretto (of het amandelextract) tot zich zachte pieken vormen.

7. Spoel de geschaafde amandelen in een zeef af onder koud stromend water. Strooi er wat poedersuiker over en rooster ze in een koekenpan zonder vet. Ze zullen snel karamelliseren en worden dan lekker krokant.

8. Zodra de meringues klaar zijn, kun je je meesterwerk in elkaar zetten. Leg de bodem voorzichtig op een schaal; zorg ervoor dat-ie niet breekt. Verdeel hierover met een lepel afwisselend de yoghurt en de amarettoroom. Verbrokkel dan de rest van de meringues erover. Verdeel er dan eerst de kersen over, vervolgens het amandelschaafsel, dan de frambozen en tot slot de reepjes sinaasappel. Bedruppel het geheel met wat kersensiroop en rasp er de chocolade boven. En dan is het smullen geblazen!

12 personen

  • 6 eieren
  • 1 el vanille-extract
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 1 pot kersen (zonder pit)
  • 1 biologische sinaasappel, de schil geraspt
  • 500 ml slagroom
  • 1 borrelglaasje amaretto (voor een alcoholvrij dessert te vervangen door 2 el amandelextract)
  • amandelschaafsel
  • wat poedersuiker
  • 500 ml Griekse yoghurt (vetgehalte 10%)
  • 250 g frambozen

pure chocolade

Per portie 405 kcal, 21 g vet (11,8 g verzadigd), 5 g eiwit, 46 g koolhydraten, 45 g suikers


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief