Dit roggebrood bak je zelf in een handomdraai. Moeilijk? Beslist niet! Je kunt het zelfs warm uit de oven eten met je favoriete beleg.
1 Verwarm de oven voor tot 190 °C.
2 Doe het volkorenmeel en het roggemeel met de havermout, het zuiveringszout en 1 afgestreken theelepel zeezout in een grote kom en roer door elkaar.
3 Klop in een andere kom het ei en de karnemelk of yoghurt door elkaar en roer het mengsel vervolgens met een vork door de droge ingrediënten. Bestuif als alles goed gemengd is je handen met wat bloem en breng het deeg bij elkaar.
4 Vorm een bal van het deeg en leg die op een met bloem bestoven bakplaat, bestuif met wat bloem en druk hem met je handen plat tot een dikte van ongeveer 3 cm. Kerf met een scherp mes een kruisje of sterretje van ongeveer ½ cm diep in het midden en zet het brood 40 tot 45 minuten in de oven, of totdat er een stevige korst op zit en het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt.
5 Laat het brood even op een rooster afkoelen en serveer het lauwwarm.
Voor 1 brood
– 250 g volkorenmeel, plus een beetje extra om mee te bestuiven
– 100 g roggemeel
– 50 g havermout
– 1 tl zuiveringszout (baksoda)
– 1 groot ei
– 300 ml karnemelk of yoghurt
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.