Baby-inktvisjes zijn bij ons lang niet zo gewoon als in Spanje, maar je kunt eventueel ook kleine stukjes normale inktvis gebruiken. In Spanje maken ze deze inktvisjes zo behendig schoon dat ze eigenlijk helemaal intact blijven, en dat betekent dat je in één hap het beste van twee werelden hebt: de zachte, enigszins zompige bovenkant en de heerlijk krokante tentakels aan de onderkant. Mocht je ze ooit in een tapasbar tegenkomen, dan zou ik er zeker voor gaan.
1 Kruid de bloem met een royale snuf zout en peper en hussel er de baby-inktvisjes door – als je gewone pijlinktvisjes gebruikt, snijd je die eerst in de lengte doormidden en vervolgens in driehoekjes van ongeveer 5 centimeter.
2 Vul een middelgrote, zware pan voor de helft met zonnebloem- of arachideolie en zet hem op hoog vuur. Gooi een klein stukje aardappel in de pan om te controleren of de olie op temperatuur is. Als het stukje goudbruin en krokant boven komt drijven, is het goed.
3 Schep de inktvisjes heel voorzichtig, eventueel in meerdere porties, met een schuimspaan in de hete olie en gooi er een paar takjes peterselie bij. Bak ze ongeveer 2 minuten of tot ze licht goudbruin zijn en opkrullen, en laat ze op een bord met een stuk keukenpapier uitlekken.
4 Bestrooi de porties als ze uit het vet komen meteen met een snufje zout en paprikapoeder, en geef er partjes citroen bij om erover uit te knijpen.
Voor 4 personen
• 100 g bloem
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• 300 g hele baby-inktvisjes, schoongemaakt
• zonnebloem- of arachideolie
• 5 of 6 takjes verse bladpeterselie
• pittig gerookt paprikapoeder
• 1 citroen, in partjes gesneden
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.