Lasagne met snijbiet en aubergine

Lasagne met snijbiet en aubergine

‘Dit is een heel vrije variant van lasagne die heel lekker is voor een makkelijk doordeweeks etentje met vrienden. De tomatensaus kan een paar dagen van tevoren gemaakt worden en in de koelkast worden bewaard.  Ik maak vaak dubbel zoveel saus en gebruik hem doordeweeks voor tomatenpasta, over gehaktballetjes of op zelfgemaakte pizza. Kun je niet aan snijbiet komen, neem dan spinazie, cavolo nero, boerenkool, of wat je maar wilt’, aldus Jo Pratt.

Bereiding



1. Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan en breng alles zachtjes aan de kook. Kook het mengsel 20-30 minuten op laag vuur, tot de saus dik is geworden (de tijd hangt af van  het soort tomaten, want sommige zijn dikker dan andere). bewaard.
 
2. Verwarm de grill voor op hoge temperatuur. Bestrijk de plakken aubergine licht met olijfolie en leg ze op een bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Gril ze in 4-5 minuten per kant goudbruin en zacht.
 
3. Verwarm de oven voor tot 200 °C. 

4. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en voeg de sjalotringen toe. Fruit ze op middelhoog vuur lichtbruin. Voeg de snijbiet toe en laat deze slinken. Schenk de witte  wijn erbij en breng zachtjes aan de kook. Voeg dan zout en peper toe en haal de pan van het vuur.
 
5. Stel de lasagne samen door eerst een beetje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal te verdelen. Maak dan lagen in elke gewenste volgorde, tot alle ingrediënten zijn gebruikt; eindig met een laag mozzarella en parmezaan op de tomatensaus, plakken aubergine of snijbiet, maar niet direct op de lasagnevellen. Besprenkel het gerecht met olijfolie, bestrooi met zout en peper en zet de schaal op een bakplaat.

6. Bak de lasagne ongeveer 20 minuten, tot de saus borrelt en de bovenkant goudbruin is.

Flexi-variant: je kunt de lasagne ook in verschillende kleine ovenschaaltjes doen, zodat je er een paar niet-vegetarisch kunt maken. Daar kun je plakjes gebakken of gegrilde kip aan toevoegen; leg ze afgewisseld met aubergine in laagjes in de schaal. Voorgekookte garnalen of gebakken coquilles zijn ook lekker; verwerk die op dezelfde manier in de laagjes.

Dit recept komt uit het boek ‘De flexitariër’ van Jo Pratt (€19,99, Becht).
 
 

Voor 4 personen, bereidingstijd 1 uur:

  • 2 middelgrote aubergines, in plakken van 1 cm dik
  • olijfolie
  • 2 sjalotten, in ringen
  • 200 g snijbiet, in dikke repen
  • 175 ml witte wijn
  • 100 g geraspte (vegetarische) Parmezaanse kaas
  • 2 bolletjes mozzarella, in plakken
  • 200 g verse lasagnevellen


 

Voor de saus:

  • 2 blikjes (elk 400 g) tomatenblokjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • zeezou en versgemalen zwarte peper


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief