5x Foodtrends van 2016
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
5 nov 2015 10 6150
Wat zijn dé foodtrends van 2016? Of eigenlijk, de rages die je vanaf dit moment kunt spotten en verwachten. Want een trend is een tendens die loopt van dag tot dag, en niet een die begint op 1 januari en prompt stopt op de laatste dag van het jaar.

Nieuwsgierig naar wat hot en happening is vanaf nú? We tippen je de vijf laatste trends die we zeker gaan zien in 2016!

#1 – ‘Lokaal meets globaal’
Het komende jaar gaan we al onze boodschappen halen bij de lokale boer. Huh, dat deden we toch al? Ja, maar we gaan een stapje verder. Een flinke stap; we gaan lokaal de wereld over! Onze eigen boeren zijn al druk bezig met het verbouwen van exotische pepers uit
Zuid-Amerika, we halen Peruaanse quinoa naar het Overijsselse platteland en zoete aardappel koop je straks bij diverse lokale telers. En wist je dat er zélfs door onze Nederlandse boeren met vanille wordt geëxperimenteerd? Voortaan halen we niet alleen
oer-Hollandse spruitjes bij de groenteman om de hoek, maar eten we de lekkerste curry’s van eigen bodem!
 
Boekentip: ‘Echt eten, met de groenten van Jon’
Ons favo-recept: Massaman curry bomvol groenten
 
#2 – ‘Ambachtelijk meets hightech’
Een hele tijd waren ambacht en de nieuwste hightech snufjes de grootste vijanden van elkaar. Maar haat wordt liefde - ze gaan elkaar aanvullen! Tja, zo gaat het in de beste huwelijken. Hoe dat eruit gaat zien? We gaan onder andere weer thuis koffiezetten op de oude vertrouwde manier. Ja! Filterkoffie! Maar dan met een übermoderne ketel die het water exact op de juiste temperatuur houdt en zó verdeelt over het filter, dat jouw koffie de perfecte smaak krijgt.
 
Maar er zijn meer voorbeelden van ‘ambachtelijke gadgets’: een automatische calorieëntester (vergeet etiketten lezen!) of – denk groots – een supermoderne cityfarm waar boeren een tablet het denkwerk laten doen. Kortom, hightech moet het gemakkelijker maken om de juiste keuzes te maken, maar de ambachtelijke smaken blijven!

 
 
#3 - ‘Holland meets zeewier’
We gaan (nog) minder vlees eten en méér zeewier, een waardige vervanger als je het ons vraagt! Begin voorzichtig, want het heeft een heel specifieke smaak; die van puur umami, de vijfde smaak in het rijtje van zoet, zuur, bitter en zout. Start je zeewieravontuur met wat vlokken door je spaghetti, probeer een zeewierijsje of mix het met een heerlijke sapje – zoals deze zeewiersmoothie van Lisette Kreischer.

Boekentip: ‘Plant Power’, Lisette Kreischer

#4 – ‘East streets meets west suite’
Het Aziatische streetfood wordt hip-hap-happening. We gaan de Aziatische straathappen niet langer alleen terug zien in pop-up restaurants en foodtrucks, ze krijgen ook een prominente rol in de keuken van (nog meer) restaurants. Ron Blauw haalde ‘de straat’ al naar binnen in zijn Gastrobar en druppelde er een chique sausje over. Ook Julius Jaspers was een voorloper en liet zich inspireren door Azië voor zijn streetfood-restaurant Happyhappyjoyjoy.

Breng jij ook de Aziatische keuken in huis? We tippen je onze vijf favo-gerechten: Tip: Bestel hier het ‘Pittig Azië’ nummer van Jamie magazine!  

#5 – ‘Dag meets nacht’
We gaan geen onderscheid meer maken in dag- en nachthappen. We beginnen de dag in een hippe ontbijtbar met een alcoholische cocktail en eindigen middernacht met havermoutpap. Op zondag genieten we van lazy-boozy brunches én maandag doen we om 07.00 uur, voordat we gaan werken, nog even de voetjes van de vloer in een hippe ontbijtdisco. Let’s go!

Wil je nog even terug kijken naar de foodtrends van 2015? 
 
Bronnen: Marjan Ippel en La Place. 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Trends

    Meer Trends