Nu in ‘t seizoen: venkel

13 mei

Venkel is een beetje een vergeten groente, terwijl het eigenlijk een waar moestuinjuweeltje is. Hij komt in verschillende soorten en maten: iets dikkere met een zoete smaak, en een  slankere variant waarbij de smaak je aan drop doet denken. En de zaadjes gebruiken we als smaakmaker in bijvoorbeeld soep, risotto en Italiaanse koekjes. Vooral in de zomer is dit een goddelijke groente en in de keuken kun je ontzettend veel met deze underdog bereiden!

Lang, lang geleden was venkel een ware hit bij de oude Grieken en er gaan verhalen rond dat de  Romeinen heuse rituelen rondom de knol hadden. Of dit waar is, daar twijfelen we aan, maar de venkel verspreidde zich vervolgens wel razendsnel door heel Europa. En inmiddels is hij niet meer weg te denken uit onze keuken.  We gebruiken met name de zoete venkel in onze gerechten en zijn veelal bittere broertjes om zijn zaadjes, die een lichte anijssmaak hebben. De Fransen gebruiken deze zaadjes al decennialang om pastis mee te maken en ook voor de Grieken is het ook geen onbekende: zij maken er ouzo mee.  

Venkel zit vol met vitamine C, folium en kalcium en is goed voor de spijsvertering. We herkennen ‘m aan zijn lange, groene stelen en de kleur van deze knol varieert van lichtgroen tot spierwit.  Er bestaat overigens ook venkelkruid. Dit donkerpaarse kruid doet ons een beetje denken aan dille. Liefhebbers van venkel snijden de knol in dunne plakjes en mengen ze door een salade. Maar je kunt ‘m ook bakken, verwerken in een hartige taart, gratineren met kaas, smoren en stoven. En het kookvocht kun je gebruiken om een lekkere soep mee te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Smaken die goed bij venkel passen: citrus, dragon, vis, geitenkaas, honing, kaas, noten, paddenstoelen, tomaat, zeewier, kappertjes, granaatappel, oregano en munt.

Recepten met venkel:
Spaghetti met salami en venkel
Couscous met gegrilde groente
Soep met courgette, venkel en kokkels
Venkel- tomatensoep
Vistaart met prei, venkel en wortel

Het venkelseizoen loopt van half mei tot eind oktober 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief