Kook eens met ​bonen & peulvruchten

28 september

Dacht je vroeger aan bonen, dan dacht je waarschijnlijk vooral aan witte-bonen-in-tomatensaus, vette Engelse ontbijtjes en stevige chili’s. Maar dit is allang niet meer het geval: de peulvrucht is anno nu tot een ware superfood gebombardeerd en niet meer weg te denken uit onze keuken. Niet alleen omdat deze smaakbommetjes barstensvol goede voedingsstoffen zitten, maar ook omdat je er ontzettend divers mee kunt koken en ze multi-inzetbaar zijn: als snackje of in je salade en als basis voor je soep tot smaakmaker in je stoofschotel.

Peulvruchten zijn de eetbare zaden van een vlinderbloemige plant. De ene soort eet je met-omhulsel-en-al, andere varianten worden eerst uit hun ‘jasje’ gehaald. Peulvruchten zitten vol met goede bouwstoffen zoals eiwitten, vezels en koolhydraten en worden daarom vaak als vleesvervanger gebruikt. Wij hebben de allerbekendste soorten voor je op een rij gezet.

Linzen
Deze schijfvormige peulvrucht komt oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa en ligt tegenwoordig in vele kleuren, soorten en maten in onze winkels. Omdat je verse linzen niet kunt eten (deze bevatten een giftig stofje) worden ze in de winkel bijna altijd gedroogd verkocht. De kooktijd verschilt per variant, controleer dan ook altijd de verpakking of vraag het in de winkel.

– Le Puy-linzen komen, zoals de naam al vermoed, uit de omgeving van Le Puy in de Franse Auvergne. Deze vrij zachte variant is groen-grijs van kleur, peperachtig van smaak en klein van formaat. Wij stoppen ze graag in een salade: wat dacht je van deze variant met pastinaak en walnoten? Salade van puylinzen
– De kleur van bruine linzen, ook wel Egyptische linzen genoemd, varieert van groenachtig tot zwart. Deze variant is iets groter dan zijn broertjes en zusjes en heeft een sterke, aardse geur. Combineer eens lekker simpel met saffraan & rauwe ham (Linzen met saffraan & rauwe ham)
– De opvallende kleur van rode linzen geeft nét dat beetje extra aan een simpel gerecht. Deze variant combineert geweldig met specerijen uit het Midden-Oosten en is ideaal om soep van te maken of in een stoofpot te stoppen. Ons favoriete recept met deze linzensoort: rode linzenballetjes.

Erwten
Eeuwenlang werd de erwt gedroogd verwerkt in soepen en stoofschotels, maar inmiddels weten we dat je er zoveel meer mee kunt doen in de keuken. Je kunt ze koken, of stomen, stoven in een klontje boter en pureren tot een gladde mousse. Of strooi ze door jouw salade voor nét dat beetje extra smaak.

– Hoewel de doperwt officieel een groente is en geen eetbaar zaad, mag hij in dit overzicht niet ontbreken. Op onze site schreven we al eerder een ode aan de doperwt, je leest ‘m hier. Ons lievelingsrecept met deze kleine groene opdonder: doperwten-muntrisotto.
– Bij de geel-groene spliterwt is het velletje verwijderd, waardoor de erwt in twee stukken uit elkaar valt. Tijdens het koken veranderen de gehalveerde erwten in een stevige puree. Hier kun je vervolgens een goddelijke splitewtensoep (recept koppelen) mee maken, of serveer met een beetje olijfolie, knoflook en kruiden als tapasdip.
– Kikkererwten zijn stevig en rond. Ze danken hun bekendheid vooral aan het feit dat ze de basis vormen voor hummus. Maar ook falafel wordt van deze goudgele balletjes gemaakt. Wij roosteren ze graag in de oven met wat paprikapoeder en eten ze vervolgens lekker als snackje op: kikkererwten met paprikapoeder

Bonen
Witte bonen, bruine bonen, adukibonen, cannellinibonen: er liggen zoveel verschillende soorten bonen in de winkel, dat je altijd de perfecte soort voor jouw gerecht kunt vinden. Je koopt ze meestal in pot of blik, want verse bonen zijn niet altijd verkrijgbaar.

Witte bonen
Zijn misschien wel de allerbekendste bonensoort. Zet een ware klassieker op tafel met witte bonen in zelfgemaakte tomatensaus. Verwar ze niet met cannellinibonen, die erg op witte bonen lijken maar net iets groter en luchtiger zijn. Recepttip: soep van cannellinibonen en prei.

Flageolet
De kleine, zachtgroene flageolet heeft weinig poespas nodig. De delicate smaak van dit boontje komt pas écht tot zijn recht als je hem combineert met een beetje olijfolie, wat knoflook en een scheutje verse citroensap.

Zwarte bonen
Zijn klein en glanzend en worden veel gebruikt in de Zuid-Amerikaanse keuken. De smaak van deze boon doet ons een klein beetje denken aan champignons en wij combineren ‘m graag met de zoete smaak van mais. Maar ook deze schotel is een aanrader: bimi met zwarte bonen, avocado en pinda’s.

Adukibonen
Dit zijn typisch Japanse boontjes en staan bekend om hun glanzende rode kleur en nootachtige smaak. In Azie verwerken ze de boon vaak tot een pasta, die op smaak wordt gebracht met suiker en vervolgens in talloze zoete desserts wordt gestopt.

Tuinbonen
Hoe jonger de tuinboon, hoe lekkerder. Deze boon is alleen in het begin van de zomer voor een korte periode verkrijgbaar. Je eet ze direct uit de peul, of serveer als bruschetta met feta.

Kidneybonen
Denken wij aan kidneybonen, dan denken we automatisch aan chili con carne. Maar deze bekende roodbruine boon is diverser dan je denkt. Combineer ’s met kokosrijst en serveer als  bijgerecht: ontzettend smaakvol!

Sojabonen
Deze bonen zijn buitengewoon voedzaam en worden in de Aziatische keuken op 1001 verschillende manieren verwerkt. Je eet de rauwe variant (ook wel Edamame genoemd) zo uit de peul, maar je kunt deze boon ook in een salade stoppen, bijvoorbeeld in deze supergezonde noedelsalade.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief