Dit warme fluweelzachte toetje is een klassiek dessert uit de Oostenrijkse keuken. Het ovengerecht hoort uit drie grote ‘bergen’ te bestaan, die voor het serveren met een laagje poedersuiker bestoven worden. Het dessert stelt namelijk de drie bergen die de stad omgeven voor. Engelsen en Amerikanen noemen het gerecht een Salzburger souffle, omdat het woord Nockerln voor hen nauwelijks uit te spreken is. Wie het makkelijker wil maken met serveren, kan er natuurlijk ook vier bergen van maken.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met zout stijf en voeg er geleidelijk suiker en vanillesuiker aan toe. Roer de eidooiers romig en meng ze luchtig met een kwart van het stijfgeslagen
eiwit. Meng er dan voorzichtig de rest van het eiwit door. Zeef er de bloem en de maïzena door en spatel als laatste de geraspte citroenschil door het beslag.
Breng de melk met de boter aan de kook. Verdeel de jam over de bodem van een ondiepe ovenschaal, zonder hem helemaal tot in de hoeken uit te smeren. Schenk de melk om de jam heen. Schep in 3 grote bergen de soufflémassa in de schaal.
Bak de Salzburger Nockerln in ca. 10-15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudgeel. De Nockerln zijn vanbinnen nog romig en de jam wordt heet. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.
–
Dit recept komt uit het kookboek ‘Koken met Janny’ van Janny van der Heijden (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).
Voor 4 personen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.