Queen Victoria cake

Queen Victoria cake

‘Wij Britten waarderen gevulde cakes als geen ander. Op de een of andere manier geeft de aanblik van een goede cake, ongeacht de situatie of gelegenheid, een gevoel dat alles goed komt. Dit recept bestond oorspronkelijk uit twee eenvoudige plakken cake met een laagje jam ertussen, maar is inmiddels gepromoveerd en opgewaardeerd met zoete crème en diverse zomervruchten. In mijn versie gebruik ik ook gesuikerde rozenblaadjes om hem extra mooi te maken. Wat mij betreft is een perfecte cake met jam en zalige room het ultieme high teagerecht. Als je dit voor elkaar krijgt, word je gegarandeerd beloond met een tafel vol stralende gezichten’, aldus Jamie Oliver. 

Bereiding



1. Verhit de oven op 190 °C/gasovenstand 5. Vet twee ronde taartvormen in met boter, bekleed ze met bakpapier en bestuif ze met een beetje bakmeel. 

2. Klop de boter en suiker heel licht en luchtig. Doe er eerst de eieren een voor een bij – klop ze er telkens goed door – en meng er vervolgens de geraspte sinaasappelschil en het bakmeel door.

3. Verdeel het cakebeslag over de twee geprepareerde taartvormen. Strijk het oppervlak glad met een spatel en bak de cakes 20-25 minuten, tot ze goudbruin en gerezen zijn en een prikker er schoon uit komt. Wacht een paar minuten en stort ze dan op een rooster om ze volledig af te laten koelen.

4. Roer een paar drupjes rozenwater door de jam, maar wees voorzichtig – het is erg sterk spul.

5. Verlaag de oventemperatuur voor de gesuikerde rozenblaadjes tot 110 °C/gasovenstand ¼ en klopt het eiwit tot het in stijve pieken blijft staan. Strijk met een deegkwastje een heel dun laagje eiwit op beide kanten van de blaadjes en strooi er suiker op. Schud er voorzichtig de overtollige suiker af, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet ze 3-4 minuten in de oven, tot ze stevig aanvoelen.

6. Klop de slagroom met de vanillezaadjes en de suiker tot de room in zachte pieken blijft staan.

7. Smeer een laagje jam en een laag geklopte vanilleroom op een van de cakebodems en strooi er de frambozen op. Leg de tweede cakebodem op de frambozen, strooi er poedersuiker over en decoreer hem met gesuikerde rozenblaadjes. Zet de cake op een mooie taartstandaard om je creatie optimaal tot zijn recht te laten komen.

Eet smakelijk!

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).
 

Voor 10 personen:

  • 250 g zachte, ongezouten boter, plus extra voor het invetten
  • 250 g zelfrijzend bakmeel, plus extra voor het bestuiven
  • 250 g fijne tafelsuiker
  • 4 grote vrije-uitloopeieren
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • paar druppels rozenwater, naar smaak
  • 4 eetlepels frambozenjam van goede kwaliteit
  • 150 g verse frambozen
  • poedersuiker, voor het bestrooien




Voor de gesuikerde rozenblaadjes:

  • 1 groot vrije-uitloopei
  • handvol rozenblaadjes
  • fijne tafelsuiker




Voor de vanillecrème:

  • 150 ml slagroom
  • ½ vanillestokje, overlangs gesplitst, zaadjes uitgeschraapt
  • 2 theelepels fijne tafelsuiker


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief