Lente-uitaart

Lente-uitaart

Deze hartige taart smaakt overheerlijk als-ie net uit de oven komt, maar je kunt hem ook koud meenemen als lunch naar je werk.

Bereiding

1. Je kunt het deeg met de hand maken maar ook in de keukenmachine. Als je het deeg met de hand maakt, doe dan de bloem, het zout en de suiker in een kom. Roer door elkaar, rasp de boter er met een grove rasp boven en wrijf het met je vingertoppen door de bloem, tot het mengsel een textuur van grof broodkruim heeft ‒ wrijf niet te lang, er mogen best wat klontjes in zitten.

2. Maak je de deegbodem met de keukenmachine, doe dan de bloem, het zout, de suiker en boter in de kom van de machine en gebruik de pulseerknop om de textuur van broodkruim te krijgen. Het is belangrijk dat je de pulseerknop gebruikt, want door de draaibeweging van het sikkelmes mag de boter niet smelten en het deeg moet niet te stevig worden.

3. Meng het deeg in een kom samen met  70 ml koud water ‒ voeg dit met een scheutje tegelijk toe ‒ en blijf mengen tot er een stevige bal ontstaat. Dek de kom af met plasticfolie en zet minstens 30 minuten in de koelkast.

4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een pasteivorm (Ø 23 cm) in met boter en bestuif met bloem ‒ tik een teveel eruit. Neem het deeg uit de koelkast en laat een paar minuten rusten op kamertemperatuur (dan kun je er gemakkelijker mee werken).

5. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit ‒ keer het een aantal keren om en bestuif het werkvlak zo nodig met extra bloem om plakken te voorkomen. Blijf rollen en keren tot de deegschijf ongeveer 3 mm dik is.

6. Rol het deeg losjes over de deegroller en rol hem af over de pasteivorm. Duw het voorzichtig rondom in de rand en knijp overtollig deeg af. Laat de bodem 5–10 minuten opstijven in de koelkast.

7. Neem de bodem uit de koelkast, prik er met een vork gaatjes in en bekleed met bakpapier. Vul de bodem met blindbakbonen en bak hem 15–20 minuten in de oven. Verwijder de bonen en het bakpapier en bak de bodem in nog eens 5 minuten licht goudbruin. Meng ondertussen de eieren, dooiers en slagroom met een snuf zout en peper in een kom.

8. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C. Bestrijk de bodem met mosterd, leg de kaas erop en verdeel de lente-ui erover. Bestrooi met de pijnboompitten en schenk dan het eiermengsel erover. Bak de taart 30–35 minuten, of tot-ie goudbruin is en de vulling gestold.

Per portie 892 kcal, 79,7 g vet (44,7 g verzadigd), 17,9 g eiwit, 27,7 g koolhydraten, 2,9 g suikers

6–8 personen

  • 3 middelgrote eieren
  • 3 middelgrote eidooiers
  • 500 ml slagroom
  • 1½ el dijonmosterd
  • 150 g gerookte Beaufort-kaas (of andere gerookte kaas), in plakjes
  • 1 flinke bos lente-ui, in stukjes (à 1 cm)
  • 50 g pijnboompitten, geroosterd

Deeg

  • 185 g bloem, plus extra
  • ½ tl zout
  • flinke snuf fijne kristalsuiker
  • 115 g koude boter, in blokjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief