‘Het is heel handig om kippenbouillon in de koelkast of de vriezer te hebben en ik maak altijd voor een maand tegelijk klaar. Meestal gebruik ik vleugels en poten, maar je kunt ook heel goedkoop kipkarkassen kopen bij de poelier. Ik trek zelfs bouillon van het karkas van gebraden kip. Ik stop de botten gewoon in een pot en ga net zo te werk als in het recept dat hieronder staat; er is niets mis met die bouillon: hij is niet zo helder, maar de smaak is prima.’ – Jamie Oliver.
1. Leg de kipkarkassen, de knoflook, de groenten, alle kruiden en de peperkorrels in een pan. Giet er 6 liter koud water bij en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 3-4 uur zachtjes trekken. Schuim af indien nodig en zeef de bouillon door een fijne zeef.
2. Laat de bouillon ongeveer een halfuur afkoelen en zet hem dan in de koelkast. Wanneer de bouillon koud is moet hij helder en licht amberkleurig zijn. Op dit moment giet ik de bouillon meestal in kleine plastic bakjes. Die zet ik in de vriezer. In de koelkast blijft de bouillon ongeveer 4 dagen goed, in de vriezer 2-3 maanden.
Dit recept komt uit het boek ‘The Naked Chef’ van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers).
Voor 4 liter bouillon, 240 minuten:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.