Hete bliksem met kippendij

Hete bliksem met kippendij

‘Kip en citroen vormen een klassieke combinatie. Dit is de Aziatische variant die onze kinderen in Chickenstreet in Hanoi in Vietnam ontdekten. Sinds die tijd is dit hun favoriete kip. En hete bliksem doet mij aan vroeger denken, toen mijn moeder hete bliksem maakte.’, vertelt Guus Meeuwis.

Bereiding


 
1. Pel en snipper voor de marinade de sjalotten en de knoflook. Schil de gemberwortel en rasp fijn. Verwijder de buitenste bladeren en de wortels van het citroengras en snijd het witte gedeelte heel fijn. 

2.  Bewaar de bovenste helft van het citroengras. Rasp de schil van de limoen fijn en snijd de limoen in partjes. Meng alle ingrediënten, behalve het bovenste gedeelte van het citroengras en de partjes limoen, samen met 2 eetlepels olijfolie door elkaar en voeg versgemalen peper naar smaak toe. Wrijf de kippendijen met de marinade in. Leg ze in een schaal, leg hier het stuk citroengrasstengel en de limoenpartjes op en dek af met plasticfolie. Laat de marinade 24 uur in de koelkast intrekken.

3.  Verwarm de volgende dag de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Plaats hier een ovenrooster op en leg daarop de kippendijen met het vel naar beneden en daarbovenop het citroengras en de partjes citroen. Rooster de kip circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de kip en rooster nog 15 minuten tot het vel gelijkmatig bruin is.

4. Schil voor de hete bliksem de zoete aardappels, 1 granny smith en de elstar en snijd ze allemaal in blokjes. Kook de aardappels en appels in water met zeezout in circa 15 minuten gaar. Schil de gemberwortel en rasp fijn. Pluk de blaadjes van de koriander en hak fijn. Schil de tweede granny smith en snijd in dunne reepjes.

5.  Giet de aardappels en appels af, voeg de kokosmelk toe en stamp met een pureestamper fijn. Meng met de geraspte gemberwortel, de fijngehakte koriander en 1 theelepel versgemalen zwarte peper. 

6. Garneer de hete bliksem met de reepjes appel en serveer met de geroosterde kip.
 
Dit recept komt uit het boek ‘Het lekkerste van Guus en Dick’ van Guus Meeuwis (€15,-, Kosmos Uitgevers).
 
 

Voor 4 personen, 50 minuten + 24 uur marineren vlees:



Marinade:

  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 stuk gemberwortel (ca. 1 cm)
  • 1 grote stengel citroengras
  • 1 limoen
  • 1 el vissaus
  • 2 tl zeezout
  • 8 kippendijen, met vel


Hete bliksem:

  • 500 g zoete aardappels
  • 2 granny smith-appels
  • 1 elstar-appel
  • 1 tl zeezout
  • 1 flink stuk gemberwortel (minimaal 7-8 cm)
  • 1 takje koriander
  • 100 ml kokosmelk


 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief