Guus’ oeuf en cocotte

Guus’ oeuf en cocotte

Katertje? Dan is dit ontbijt perfect! Als je het geheel wat romiger wilt maken, kun je nog 1 theelepel crème fraîche op de eitjes scheppen voordat je de schaaltjes in de oven zet. Heb je geen briochebrood, dan kun je ook gewoon witbrood gebruiken; iets minder lekker, maar je hebt nog steeds een superontbijt.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Meng voor de bloody mary het tomatensap en de wodka door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast (koud is ’ie het lekkerst).

3. Was de kerstomaatjes en snijd in vieren. Verdeel de partjes tomaat en de blaadjes basilicum over 4 kleine ramekins of (eenpersoons-) ovenschaaltjes en schenk de bloody mary erover.
Breek boven elk schaaltje een ei en breng het geheel nogmaals op smaak met peper en zout.

4. Zet de schaaltjes in de oven en gaar de oeufs en cocotte circa 12 minuten tot het eiwit gestold is en de dooier nog een beetje zacht. Wil je liever een nog zachtere eidooier, houd dan een oventijd van 5-10 minuten aan. Voor een harde eidooier is dat 10-15 minuten.

5. Snijd de bleekselderij ongeveer 10 cm onder het loof af. Laat het loof eraan zitten en gebruik de rest van de stengels bijvoorbeeld voor een salade of andere bereiding.
Steek in ieder schaaltje een stengel bleekselderij.

6. Serveer de oeufs en cocotte met de toast.

Dit recept komt uit het boek ‘Het lekkerste van Guus en Dick’ van Guus Meeuwis (€15,-, Kosmos Uitgevers).
 

Voor 4 personen, 30 minuten:



Bloody mary:

  • 200 ml tomatensap
  • 50 ml wodka


Oeufs:

  • 12 kerstomaten
  • een paar blaadjes basilicum
  • 4 eieren
  • 4 kleine stengels bleekselderij (de zachte, binnenste stengels van een struik)


Erbij: toast


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief