Heb jij het al eens aangedurfd om een hele vis op de barbecue te maken? Deze hele gerookte zalm van barbecuekoning Jord Althuizen ziet er misschien heel moeilijk uit, maar dat is-ie zeker niet. Volg de stap-voor-stapbeschrijving en je zult vriend en vijand verbazen met het verrukkelijke resultaat.
1. Bereid een grote BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van circa 90 °C is bereikt.
2. Strooi de geweekte rookhout-snippers op de kolen en leg de hele zalm met de huidzijde op het rooster. Besprenkel royaal met de fruit-peper-citroen en sluit de deksel. Gaar de zalm in circa 1 uur totdat hij stevig aanvoelt en de segmenten bij het indrukken met een duim loskomen. Gaar hem niet te ver door, want dan wordt de zalm droog en ontstaan er witte eiwitdruppels boven op de zalm.
3. Schuif voorzichtig twee grote spatels onder de zalm en leg hem van de BBQ op een serveerplank. Garneer met de gegrilde citroenschijfjes en geplukte tijmblaadjes. Serveer bij een zomerse salade of als onderdeel van een BBQ-buffet. Overgebleven zalm is nog drie dagen heerlijk te verwerken in zelfgemaakte zalmsalade of
rillettes.
Dit recept komt uit het boek ‘Smokey Goodness’ van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos uitgevers).
4 personen:
Garnering
Benodigdheden: BBQ voor indirect grillen, 2 handjes beuken-, berken- of eikenrookhoutsnippers, geweekt, 2 grote spatels
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.