Cranberry taart

Cranberry taart

‘Ik ben echt reuze enthousiast over dit recept. Het is mijn bijdrage aan de evolutionaire reis van de beroemde Britse bakewelltaart, die ontstaan is toen iemand in een pub in de fout ging bij het bakken van een bakewellpudding. In plaats van amandelen gebruik ik hazelnoten en walnoten, zodat de vulling een te gekke, pralineachtige smaak krijgt’, aldus Jamie Oliver in zijn boek Te gast bij Jamie. 

Bereiding


 
1. Zeef de bloem en de helft van de poedersuiker in een grote kom en werk er de boter door tot het mengsel de substantie van grof broodkruim heeft. Meng er de geraspte sinaasappelschil door, voeg het ei en een scheutje melk toe en kneed er vlug een bal van. Blijf vooral niet te lang kneden. Bestuif het deeg licht met bloem, verpak het
in keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

2. Rol het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm, wikkel het losjes om een deegroller en rol het af over een springvorm van 25 cm.

3. Druk het deeg voorzichtig in de hoekjes van de vorm. Snijd overhangende randjes af en bewaar die in keukenfolie om later eventueel jamtaartjes (zie blz. 178) van te maken. Prik over het hele oppervlak kleine gaatjes in het deeg, dek het af met plasticfolie en zet de vorm 30 minuten in de koelkast.

4. Verhit de oven op 180 °C/gasovenstand 4. Haal het folie van de gekoelde bodem, leg er een verkreukeld stuk bakpapier in en vul de vorm met droge rijstkorrels. Bak de bodem 12 minuten blind, haal er het bakpapier en de rijst uit en zet hem nog 5 minuten in de oven. Zet intussen een wijde pan op matig vuur en doe er de cranberry’s, suiker en de geraspte schil en het sap van 1½ sinaasappel in. Breng ze aan de kook, draai het vuur laag en laat ze 15 minuten heel zacht pruttelen terwijl je af en toe roert, tot ze heerlijk jamachtig zijn. Zet de pan van het vuur en laat de cranberry’s afkoelen.

5. Hak de nootjes voor de frangipane heel fijn in een keukenmachine. Doe ze in een schone kom. Doe de boter en de suiker in de keukenmachine en klop ze romig en luchtig. Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel in de keukenmachine, breek er de eieren een voor een boven en laat de machine draaien tot je een homogeen mengsel hebt. Doe er de gehakte nootjes en de bloem bij en zet de machine nog heel even aan.
 
6. Smeer een derde deel van de afgekoelde cranberryjam op de deegbodem, schep er de frangipane op en strijk deze glad. Schep er nog een paar klodders cranberryjam
op en bewaar de rest. Bak de taart 45-50 minuten in de hete oven, tot hij prachtig goudbruin en gaar is. Laat hem 20 minuten afkoelen en zet hem op een rooster terwijl je het glazuur maakt.

7. Doe de rest van de poedersuiker in een kom en roer er een paar drupjes sap en de geraspte schil van de citroen en de sinaasappel door tot je een lekker dik, maar
schenkbaar mengsel hebt. Schenk het zurige glazuur vlak voor het serveren over de taart en schep er desgewenst een klodder dikke room op. 

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).

 

Voor 12 tot 16 personen:



Voor het deeg:

  • 250 g bloem, plus extra voor het bestuiven
  • 100 g poedersuiker, gezeefd
  • 125 g koude, ongezouten boter, in blokjes
  • 1 sinaasappel
  • 1 groot vrije-uitloopei, geklutst
  • scheutje melk




Voor de cranberryjam:

  • 500 g cranberry’s, vers of uit de diepvries
  • 150 g fijne tafelsuiker
  • 2 sinaasappelen




Voor de frangipane:

  • 100 g blanke hazelnoten
  • 100 g gepelde walnoten
  • 250 g koude, ongezouten
  • boter, in blokjes
  • 250 g fijne tafelsuiker
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 3 grote vrije-uitloopeieren
  • 60 g bloem


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief