Chocolade-ganachetaart

Bereiden

Pure chocolade, sinaasappel en zeezout komen samen in deze waanzinnig lekkere taart die je niet in de oven hoeft te bakken. Bovendien is hij glutenvrij en zuivelvrij.

1 Vet de bodem en randen van een vlaaivorm met losse bodem (Ø 24 cm) in met een beetje kokosolie en bekleed de bodem daarna met bakpapier.

2 Doe de vijgen in een kleine kom, schenk er zo veel warm water bij tot ze onderstaan en laat ze ongeveer 10 minuten weken. Laat ze uitlekken, snijd de harde uiteinden eraf en doe de vijgen in de keukenmachine.

3 Voeg de sinaasappelrasp toe aan de vijgen in de keukenmachine plus ongeveer 6 eetlepels sinaasappelsap. Voeg ook de cacao en het zeezout toe en mix dit alles tot een gladde pasta ‒ zet de machine een paar keer stil om het mengsel met een spatel van de wand te schrapen.

4 Voeg de pitten en zaden toe en mix nog eens ‒ zet de keukenmachine tussentijds weer een paar keer stil om het mengsel met een spatel om te scheppen. Doe het dan over in de vlaaivorm en spreid het over de bodem uit in een laag van ongeveer 1 cm dik ‒ duw het goed tegen de rand aan. Strijk het oppervlak glad met de bolle kant van een lepel of een paletmes en zet de vorm zolang in de koelkast terwijl je de ganache maakt.

5 Doe de stukjes chocolade in een kom en schenk er 200 ml kokend water over, gevolgd door de ahornsiroop, vanille en een snuf zeezout, en klop er een glad mengsel van. Neem de vlaaivorm uit de koelkast, schenk het chocolademengsel er voorzichtig over en laat de taart minimaal 1 uur stollen in de koelkast.

6 Strooi flink wat grof zeezout over de taart en versier eventueel met de eetbare bloemen. Je kunt de taart meteen serveren, maar ook invriezen of zolang in de koelkast bewaren (hij is ongeveer 5 dagen houdbaar).

Tip Voor de mix van pitten en zaden hebben wij twee derde pompoen- en zonnebloempitten gebruikt, aangevuld met lijn-, chia-, sesam- en hennepzaad. Het lijn- en chiazaad zijn wat harder, dus gebruik daar niet te veel van.

Per portie 243 kcal, 16,5 g vet (6,1 g verzadigd), 6,3 g eiwit, 22,6 g koolhydraten, 20,1 g suikers

Meer glutenvrije recepten? Klik hier!


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
Shop tip

SUPERSALE
Meer dan 50% korting op de leukste keukenmusthaves!
Shop nu