​Luchtige tarwecrackers

​Luchtige tarwecrackers

Deze crackers zijn niet supermoeilijk. Je moet het deeg wel mooi dun en gelijkmatig uitrollen. Je kunt ze uiteraard ook nog ietsje dunner (of dikker maken). Het snijden van het deeg in rechthoeken gaat het best met een pizzasnijder, maar je kunt ook een scherp mes gebruiken.

Bereiding



1) Doe alle ingrediënten (gist en zout niet bij elkaar) in de mengkom van de staande mixer, laat de motor 5 minuten op de laagste stand (stand 2 KitchenAid) draaien tot er een stevig deeg is ontstaan.
 
2) Neem het deeg uit de mengkom en vorm er een punt van. Maak de punt plat en vouw het deeg op als een compacte envelop. Laat het opgevouwen deeg 30 minuten rijzen.
 
3) Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige plak van ca. 4 mm. Je kunt zelf bepalen hoe dik je crackers worden.
 
4) Prik er met de deegprikker gelijkmatige gaatjes in. Heb je geen deegprikker dan kun je ook een vork gebruiken. Probeer daarbij zo regelmatig mogelijk te prikken voor een mooi resultaat.
 
5) Snijd het deeg in rechthoeken van ca. 15 x 5 cm. Laat 30 minuten rusten.
 
6) Bestrijk het deeg met water en bestrooi met de extra zaden en pitten.
 
7) Verwarm tijdig de oven voor op 175 °C. Bak de crackers in ca. 30 minuten lichtbruin en knapperig.
Als je wilt variëren, kun je ongekookte quinoa of havervlokken toevoegen aan het deeg. Je kunt er ook kaascrackers van maken, door halverwege de baktijd geraspte kaas over de crackers te strooien.



Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt brood’ van Robert van Beckhoven en Linda Collister (€ 20, Kosmos Uitgevers). 
 

BEREIDINGSTIJD ca. 40 minuten

RIJSTIJD 1 uur

OVENTIJD 30 minuten

VOOR ca. 14 stuks

SPECIALE BENODIGDHEDEN bakplaat, deegroller, deegprikker, pizzasnijder (optioneel)

BEWAREN Bewaar ze in een afgesloten trommel en je kunt er extra lang van genieten



INGREDIËNTEN

  • 80 g gemengde zaden en pitten (bijv. sesam-, maan-, chia- en lijnzaad of zonnebloem- en pompoenpitten), geroosterd + extra om te bestrooien
  • 175 g tarwebloem voor brood + extra om te bestuiven
  • 175 g volkorenmeel
  • 3 g verse gist
  • 7 g zeezout
  • 200 g water




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief