Leukste kaasmeisje van Nederland

23 jun 2011 0 2462

klik om een oordeel te geven!
Het zal een jaar geleden zijn dat ik voor het eerst hoorde van messeklever, een Noordhollands kaasje dat een paar jaar geleden ongeveer net zo bedreigd was met uitsterven als de reuzenpanda en de korenwolf. Als Jan en Rona Uitentuis er niet geweest waren, zou de messeklever van de aardbodem verdwenen zijn. En dan zou de wereld niet vergaan, maar dan waren we wel een verschrikkelijk lekker kaasje armer. Messeklever is een geslaagde mislukking, zo'n 'ontdekking' die heel af en toe per ongeluk gedaan wordt. Deze ingezakte Edammer rijpt namelijk op een totaal andere manier dan gewone kaas: niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten.

Hoe je messeklever maakt, raakte halverwege de vorige eeuw volledig in vergetelheid, maar Jan Uitentuis - melkveehouder én voormalig laborant aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen - heeft zich een aantal jaren geleden gestort op het herontdekken van de bereidingswijze. Zodoende is de messeklever er nu weer. En m-mm-mmmm ik à la Nigella Lawson als ik 'm eet. Hij is zacht, kleverig, zilt en heel erg onhollands. Lang leve de experimenteerdrift van de familie Uitentuis. Want toen ik de makers van een van mijn lievelingskazen onlangs voor het eerst live ontmoette - tijdens het Terra Madre festival van Slow Food - verklapte Rona mij dat ze in de weer zijn met cheddar. Noordhollandse cheddar! Hou ze in de gaten, die Uitentuizen. En proef als je de kans krijgt vooral een keer hun messeklever.Meer informatie: www.messekleverkaas.nl
Proeven: vraag je kaasboer.





Beanca de Goede
Is:
redactiechef van Jamie magazine.
Woont: in Schoorl.
Eet straks een goudgeel gegrild Kemper landhoen met sla en frieten Drinkt een Côtes du Forez. Doet haar boodschappen veelvuldig bij het Schoorls Kaashuis.
En heeft een zwak voor Tons majoneis bij de friet



Beanca de Goede
Schoorl
oud-hoofdredacteur van Jamie magazine
Toon alle blogs (71)

Bestel hier 5 ingrediënten
                 Bestellen Lees verder
Related Blog