De lijst van 16

20 dec 2016 0 3852

klik om een oordeel te geven!
Op de redactie van Jamie magazine worden we geregeld verrast met een verse lading kookboeken. En dat is ontzettend handig, want zo zie ik precies welke ik graag zelf wil aanschaffen voor de broodnodige culinaire inspiratie. Het afgelopen jaar zaten er een flink aantal juweeltjes tussen zoals dat van Krautkopf (in Nederland genaamd 'Bieslook & Polenta'), 'Zuur' van Bas Robben en 'Life in Balance' van La Hay. Na deze fijne oogst van 2016 had ik niet meer gerekend op een eindejaarsklapper, totdat ik dit boek met geel omslag en zwarte typografie zag.

'Shortlist Amsterdam' is een ode aan de Amsterdamse restaurantscene. Aan een zorgvuldig gekozen selectie van eigenzinnige restaurants wel te verstaan, waar ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Wat ik vooral leuk vind is dat het een mooie mix is van klassiekers en pas geopende zaken in de stad die overspoeld wordt met hippe foodconcepten. Deze selectie is anders, tijdlozer, inspirerender, vriendelijker en échter als je het mij vraagt.

Sinds ik in Amsterdam woon, nu bijna 20 jaar, heb door de jaren heen een aantal adressen van 'deze lijst van 16' bezocht, inclusief leuke herinneringen. Toscanini bijvoorbeeld, waar ik voor het eerst heen ging in 2012 met mijn collega Suzanne, nadat we samen op succesvolle wijze een deadline hadden afgerond. Van het Italiaanse nummer wel te verstaan. We mochten werkelijk alles bestellenvan het menu, op kosten van de redactie natuurlijk. Of Buffet van Odette, dat hun zaakje van postzegelformaat een aantal jaren terug verruilde voor een prachtig licht hoekpand aan de Prinsengracht waar ik wel zou kunnen wonen, wat een gaaf interieur!

Maar er waten meer herinneringen. Bij Restaurant As vierden we jaren geleden met kantoor onze jaarlijkse barbecue, tijdens een diner bij Wilde Zwijnen namen we deze zomer afscheid van een collega Eline die ging emigreren naar Australie en bij Café Modern waar ik tijdens mijn eerste bezoek maar foto's blééf maken van het eten en het interieur. Op mijn instagrampagina kun je ze nog terug zien. 

Dit boek is een kers op de taart wat betreft deze restaurantbezoekjes; alsof mijn zintuigen weer even op scherp komen te staan en ik opnieuw proef wat ik toen at. Door de persoonlijke verhalen van de makers én zusjes Famke en Floor van Praag krijg je een prachtig beeld van ieder adres waar je à la minute wilt aanschuiven. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de waanzinnige fotografie van deze 16 op de shortlist, hun knappe chefs en 45 signature dishes waar je van gaat watertanden... Kortom, dit kookverhalenboek is een pareltje!

'Shortlist Amsterdam' Famke & Floor van Praag (€ 29,95) Bestel 'm hier shortlist-amsterdam.nl ​

Marieke Verdenius
At
bij 9 van de 16 restaurants van de shortlist
Hoopt daar in 2017 een aantal bij op te tellen
Zoals bij Gebroeders Hartering, Scheepskameel en BAK
En gaat nu vast beginnen met sparen

Marieke Verdenius
Amsterdam
(web)redacteur Jamie magazine
Toon alle blogs (116)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog