Anijskrollen met roomboter & speculaas

30 nov 2016 0 3269

klik om een oordeel te geven!
De sint is weer in het land en ook al kunnen de pepernoten mij gestolen worden... Op een lekkere anijskrol met een flinke dot roomboter en speculaas zeg ik geen nee! Vooral niet als ze uit je eigen oven komen.
 
Anijskrollen
  • 500 g volkorenmeel
  • 500 g speltbloem
  • 2 zakjes bakkersgist
  • 1 el anijszaadjes
  • 1 tl kaneel
  • 3 el bruine suiker
  • 100 g zachte roomboter
  • 2 eieren
  • 600 ml volle melk
  • snufje zeezout

1 Doe de bloem en het meel in een kom. Roer er de kruiden, suiker en het zeezout door. Maak een kuiltje in het midden en strooi de gist in het kuiltje.
 
2 Verwarm de melk in een pannetje op het vuur. Voeg de roomboter toe en laat deze zachtjes smelten. Zet het pannetje van het vuur en draai het vuur uit. Kluts de eitjes en roer ze voorzichtig door de lauwe melk. Giet het roommengsel langzaam bij het meel en roer alles goed door met een houten spatel.
 
3 Bestrooi een werkvlak met wat meel en stort het deeg hierop. Kneed het deeg nog 10 minuten door met de hand, totdat er een mooi soepel deeg ontstaat. Doe het deeg terug in de kom en dek de kom af met een linnen lap of schone theedoek. Neem een lekkere kop thee en kruip lekker dicht bij de kachel. Laat intussen het deeg zo’n twee uur rijzen.
 
4 Verwarm de oven dan voor op 200C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en stort het deeg hierop. Verdeel het deeg in kleine bolletjes en leg de bolletjes op de bakplaat. Leg de linnen lap over de broodjes en laat ze nog 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
 
5 Schuif de broodjes in de oven en bak de bolletjes in 20 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze een beetje afkoelen op een rooster en serveer met een dikke laag roomboter en een speculaas.
 
Floor van Dinteren
Geniet:
ieder jaar weer van de heerlijke tradities die de decembermaand biedt
Gaat: dan ook graag aan de slag in de keuken met hartverwarmende recepten
Trekt: graag haar laarzen aan voor een fikse wandeling door het bos
Neemt: dan een mand vol lekkers mee om hier in de buitenlucht van te genieten

Floor van Dinteren


Toon alle blogs (11)

Tafeltje, dek je
Maak niet alleen indruk met je kookkunsten, maar ook met je feestelijk gedekte tafel!  Lees artikel Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog