De glutenvrije foodtrends

8 jul 2016 0 898

klik om een oordeel te geven!
Ik was laatst op de free from food expo. Dat is een gigantische beurs waar allerhande allergeenvrije producten monter worden uitgestald op zoek naar distributeurs en verkooppunten.
Als glutenvrije foodblogger dé uitgelezen kans om eens grondig te onderzoeken waar het heen gaat met deze glutenvrije hype. Ik kan je meteen al vertellen dat de hype nog niet is gaan liggen.

Eigenlijk had ik wel gedacht dat 'ie zo onderhand voorbij was en al die leuke nieuwe producten abrupt tot een halt zou komen nu menig bn-ner en bbl-er massaal is overgestapt op de volgende foodtrend. Misschien dat het fermenteren en vooral wél veel en groot vlees toch iets minder goed aanslaat dan gedacht want er blijkt nog steeds een markt voor nieuwe glutenvrije producten.
 
Wat meteen opvalt is dat glutenvrij sinds de broodbuikboeken en voedselzandlopers opeens niet meer zo makkelijk is. Want naast dat glutenvrij moeten de producten nu natuurlijk ook gezond zijn. Daar ben ik zelf wel blij mee want waar een glutenvrij brood eerst nog vol suikers zat kan ik nu zelfs glutenvrije en biologische broden aanschaffen, daarvoor hoef ik geeneens meer naar een hele vreemde winkel.
 
De expo is op te delen in drie verschillende secties. Je hebt de oude vertrouwde merken die hun producten middels een nieuw jasje nieuw leven hopen in te blazen. Soms succesvol en soms net ietsje minder. Dan komen we bij de nieuwe producten die écht helemaal nieuw zijn maar van zeer weinig of totaal geen originaliteit getuigen. Dat zijn de kleffe mueslirepen en de droge koekjes in een veel te dure verpakking. Over ’t algemeen bestaan die koekjes altijd uit het goedkope maismeel en veel te veel suiker.

En dan de laatste groep, en dat is waarom ik naar zo’n expo ga. Dit zijn de vaak wat kleinere merken. De 'gewone' mensen met een passie voor koken en onderweg toevallig in aanraking gekomen met de vraag naar glutenvrije varianten. Ik ontmoet een Belgisch echtpaar met verse delicatessen. Een glutenvrije traiteur. Huisgemaakte quiches en pastasalades. Brownies van Belgische chocolade om u tegen te zeggen. Er is ook bladerdeeg uit Israel waar al heel snel veel aandacht voor ontstaat. Want hoe is het mogelijk dat deze bladerdeeg zo goed smaakt? en hij is ook zo luchtig! Helemaal glutenvrij is dat een kunst op zich.

Ik proef verderop een vegan gouda kaas die serieus naar kaas smaakt. Het klinkt ongelooflijk want hij is op basis van soya en kokosolie, maar Schotland weet er duidelijk wel kaas van te maken. Met een Sloveense koekenbakster praat ik over glutenvrij en gezond leven. Haar glutenvrije koekjes zijn prachtig uitgestald in kasten van plexiglas. Meer dan duizend exemplaren perfect opeen gestapeld, ik zie de mooie dame al vroeg in de ochtend in de dan nog lege expohal alle koekjes zorgvuldig op elkaar plaatsen. Dat zie ik natuurlijk niet echt maar zo heeft het er wel uitgezien. Dan komt die man van het glutenvrije bier langs en stoot tegen de vitrine, een soort van dominoeffect is in gang gezet en de Sloveense mevrouw staat beteuterd naast haar koekjes. Ze moet weer van voor af aan beginnen. Ze waren helaas ook niet zo lekker maar wat zagen ze er mooi synchroon uit.
 
Sinds kort is er ook een nieuw keurmerk bedacht. Het ‘Good Gluten Free’ logo staat garant voor gezonde glutenvrije producten. Een soort van ‘ik kies bewust’. In alle eerlijkheid, ik kijk zelf allang niet meer naar de voorkant van een verpakking. Door mijn glutenintolerantie ben ik zo gewend aan telkens weer nauwkeurig alle ingrediënten lezen en duidden. Ik ken zélfs een aantal e-nummers uit mijn hoofd. Maar wellicht geeft het logo wel de juiste stimulans af. Jamie Oliver heeft met zijn gezonde food revolution dus zélfs de glutenvrije markt beïnvloedt. Zo zie je maar weer.
 
Emmelou Green
Blogt
over glutenvrij leven en eten op Bakers and Fakers
Gaat nooit de deur uit zonder glutenvrije noodvoorraad
Heeft heel veel zin in het grote kimchi-experiment
Zag onlangs hoe een hagelbui haar moestuintje tot moes sloeg

Emmelou Green


Toon alle blogs (4)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog