Glutenvrij brood

13 jan 2016 0 4802

klik om een oordeel te geven!
Brood is nogal een puntje sinds ik glutenvrij moet eten. Helaas heb ik geen ambachtelijke glutenvrije bakker in de buurt. Nooit meer verse croissants in de straten van Parijs.
Behalve taartjes bij glutenvrije patissier ‘Helmut Newcake’ in ‘Rue Vignon 28’, moet ik al mijn broodjes en liefhebberijen toch écht zelf maken (sniksnik). Maar dat is met dit recept geen enkel probleem hoor. Beloofd!
 
Dit recept maakt een luchtig en snel glutenvrij bruin brood. Brood dat 's ochtends nog warm is en supervers, maar het een paar dagen later ook nog prima doet als bruschetta of toast. Extra fijn, je hoeft dit broodniet te kneden! Voor een rustieke smaak gebruik ik druivenpitmeel, dat geeft ook die mooie donkerbruine kleur en wat havermeel en vlokken, voor de extra vezels(dat is heel belangrijk bij een glutenvrij dieet). Als smaakmakers kies ik voor gemalen komijn en venkelzaad. Venkelzaad is trouwens een bewezen hongerstillend kruid.  Men nam het vroeger mee de kerk in, bij een lange en (meestal) saaie mis kon je dan onopgemerkt op zo’n zaadje kauwen.

Voor 1 brood
- 600 ml lauwwarm water
- 1 zakje droge gist
- 1 tl rietsuiker
- 150 g druivenpitmeel
- 100 g teffmeel
- 100 g maismeel
- 100 g havervlokken
- 100 g havermeel
- snufje zout
- 1 el venkelzaad
- snufje gemalen komijn
- 30 ml olijfolie
- 1 blij eitje
extra nodig: hoge ronde baklvorm van zo’n 20 cm doorsnede.

1 Schenk in een grote kom 600 ml lauwwarm water. Voeg de gist, de olie en de suiker toe en laat dit zo’n 5 minuten staan.

2 Meng in een andere kom alle melen en kruiden tot een mooie meelmix. Voeg het ei toe en meng alles goed door. let op: het deeg blijft best nat en lobbig.

3 Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed je bakvorm met bakpapier en bestuif hem met bloem.

4 Schenk je deeg in de vorm en laat deze afgedekt met een vochtige theedoek staan. Na een half uurtje bestuif je ook de bovenkant met wat bloem. Ik gebruik een glutenvrij havermeel. Plaats je brood in het midden van de oven en bak deze in zo’n 40 a 50 minuten donkerbruin. 

5 Het brood zal in formaat verdubbelen en als alles goed gaat boven je bakvorm uitstijgen. Als het brood hol klinkt is hij klaar.
 
Ik beleg een dikke snee met zelfgemaakte hummus. Daarop plaats ik wat plakjes gegrilde zoete babypompoen. Samen met de tomaat, de koriander wat versgemalen zeezout en een goede olijfolie komt dit brood nóg beter tot z’n recht. Heerlijk als stevig winters ontbijt, lunch of gewoon wanneer je zin hebt in een smaakvol glutenvrij brood. 

Op zoek naar nog meer broodrecepten? Kijk hier 

Emmelou Green
Is
niet bang voor nieuwe smaken
Gaat op zoek naar het perfecte glutenvrije zuurdesembrood
Bakt altijd met muziek op de achtergrond
Blogt op bakersandfakers.nl over glutenvrij leven
Eet veel te graag chocolade
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emmelou Green


Toon alle blogs (4)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog