Trends: duurzaamheid in 2015

19 jan 2015 0 5604

klik om een oordeel te geven!
‘Ik ben niet handig, wel creatief.’ Hij was hét gezicht van Movember, draagt truien van vermalen oude jeans, leased zijn broeken voor een tientje per maand en in de tongen van zijn biologisch afbreekbare schoenen zitten bloemenzaadjes. Laurens van Luin is ‘Manic Organic’ en noemde daarom zijn bedrijf net zo. ‘Duurzaam bezig zijn is niet alleen voor geitenwollensokkentypes – duurzaam bezig zijn is sexy.’ Hoe? Volgens Laurens zijn dit dé 5 trends op gebied van duurzaamheid voor 2015.
 
Weg met waste
Eten wat we teveel hebben belandt in 2015 veel minder vaak in de prullenbak volgens Laurens. ‘Geef het aan iemand die het goed kan gebruiken! Wat ik een goed idee vind; maak een groepje van vijf mensen en maak allemaal vijf porties van je lievelingsgerecht. Wissel het uit en je hebt een werkweek lekker gegeten, terwijl je allemaal maar één keer boodschappen hebt hoeven doen.’ Is je gerecht mislukt? ‘Tja, dan maak je er soep van. Dat kan namelijk van (bijna) alles!’
 
Jamie magazine is fan van restaurant Instock, een initiatief dat food waste tegengaat. Naast een restaurant openen ze binnenkort een ‘to go’ locatie (and yes, they're hiring!). Houd ze in de gaten!
 
Shop and share
Het was wijd en zijd in het nieuws in 2014; kleding van Primark en H&M komt deels uit landen als Bangladesh waar de werk- en leefomstandigheden erbarmelijk zijn. Toch draagt half Nederland de kleding met tassen vol de winkels uit. Gaat dat veranderen? ‘Er zijn diverse organisaties die reeds een vuist maken tegen deze praktijken en ik geloof dat de bewuste consument dat in 2015 gaat overnemen. Kleding geproduceerd zonder gifstoffen, zonder dat er kinderhanden aan te pas komen en desalniettemin voor een eerlijke prijs. Beter voor het milieu én voor de medemens.’
 
Drink jezelf duurzaam
Duurzaamheid en eten liggen in één lijn. Maar drinken we ook wel zo duurzaam en bewust? ‘Stop met het drinken van frisdranken bomvol suiker en andere e-nummers in vervuilende plasticflesjes. Maak eens zelf limonade met gember en verse kruiden. In 2015 ga je dat op (food)festivals overal tegen komen in papieren bekertjes met idem rietjes.' Volgens Laurens krijgt cold brew coffee ook een boost. Iets waar wij op de redactie alleen maar heel erg blij van worden. Ga hier maar eens een bakkie halen en je weet wat we bedoelen!
 






Veel meer vega
Het wordt door steeds meer mensen opgepakt: vegetarisch eten – één of meerdere dagen in de week. Het bewijs ondervond Laurens zelf toen hij met zijn foodtruck 'Flexitaria' bij de TU Delft stond om het project 'Living Campus' van de universiteit te ondersteuenen. 'We verkochten er diverse veganistisch burgers. Denk aan quinoa- of couscousburgers met jalepeno humus. Binnen anderhalf uur waren we uitverkocht. Jonge, vaak studerende mensen, zijn niet meer bang om een zijstap te maken naar iets anders dan het bekende. Daar gaan we in 2015 massaal meer op inspelen – niet alleen via foodtrucks en festivals, maar ook in supermarkten en speciaalzaken.’
 
Groen gevoel
Dat duurzaamheid meer is dan alleen eten lijkt ons duidelijk. Het is iets wat je kan doortrekken in je volledige levensstijl. Groene stroom is al lang geen onbekend begrip meer, maar wat dacht je van groen gas om auto’s op te laten rijden? Wat dacht je van zonnepanelen op het dak of van de solarfreeze? De wat? ‘Solarfreeze is een installatie waarin zonnecollectoren worden gecombineerd met een waterpomp en een ‘bufferzak’, gevuld met water, die wordt verwarmd door de zonnecollectoren. Er is een warmtepomp gekoppeld aan de bufferzak die warmte onttrekt aan het water. Dat koelt af tot -1 graad en wordt zo in schaafijs omgezet. Tijdens het proces komt veel energie vrij voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler. Het ijs in de waterzak wordt telkens opnieuw ontdooid met behulp van de energie uit de zonnecollectoren, waardoor het proces zich kan blijven herhalen.'

Oh ja, en natuurlijk gaan we ook gewoon lekker verder met urban farming, daktuinieren en zelf bijen houden. Want dat is niet alleen goed voor het milieu, dat is ook nog eens ontzettend leuk én lekker!
 
Eline Cox
Is redacteur bij Jamie magazine
Woont nog altijd in het Brabantse land
Zoekt woonruimte in Amsterdam
Interviewt voor het volgende nummer favo chef Jonathan Karpathios
Vliegt over 2 weken naar Napels om (food)inspiratie op te doen
 

Eline Cox
Amsterdam
Redacteur Jamie magazine
Toon alle blogs (72)

Comfort food van Jamie Oliver
Nieuw! Jamie Olivers Comfort Food Jamie's Comfort Food is een kookboek met 100 hartverwarmende recepten die je samen met je familie en vrienden kunt koken. Denk aan gerechten die je moeder altijd klaarmaakte, seizoenssoepen,... Lees verder
Related Blog