Franse linzensoep

5 jan 2015 0 21962

klik om een oordeel te geven!
Na alle culinaire gekkigheid tijdens de feestdagen is het heerlijk om straks eindelijk weer iets makkelijks te kunnen koken. Een grote pan linzensoep is heel simpel te maken en naar mijn mening hét ultieme comfortfood tijdens koude dagen.  De gebakken spek zorgt voor een heerlijke rokerige smaak, en de spinazie en yoghurt maken de soep fris. Linzen zijn ontzettend voedzaam (ijzer, vezels en eiwitten om maar eens wat te noemen) en zorgen voor een stevige bodem.

In Frankrijk worden linzen ook wel ‘kaviaar voor de armen’ genoemd, omdat Franse linzen klein en bijna zwart van kleur zijn. Ze worden vaak gegeten in combinatie met een langzaam gegaard stuk varkens- of lamsvlees. Deze soepvariant is heel fijn omdat je alles in een pan gooit en er (bijna) niet meer naar om hoeft te kijken. En zodra je huis gevuld is met heerlijke geuren en je maag écht hard begint te knorren, dan is ie klaar om te eten!

Voor 2 hongerige personen
- Olijfolie
- 125 g (biologische) spekblokjes
- 1 grote witte ui, in dunne plakken
- 1 teen knoflook, geperst
- 150 g Du Puy (of evt. Beluga) linzen
- 750 ml groentebouillon
- 1 laurierblaadje/takje rozemarijn
- 1 grote tomaat, in blokjes
- 200 g spinazie
- yoghurt voor erbij
- optioneel: stokbrood

Doe een flinke scheut olijfolie in een middelgrote soeppan en bak de spekblokjes, ui en knoflook ongeveer 4 minuten op hoog vuur. De spekblokjes hoeven niet helemaal knapperig te zijn en let op dat de knoflook verbrandt. Giet de groentebouillon en linzen in de pan en roer het geheel door. Doe het laurierblaadje en rozemarijn erbij en laat de soep met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Roer af en toe even door, als de soep droog kookt kan je er een scheut water bij gooien. Voeg vervolgens de tomaat toe en laat de spinazie slinken in de pan en laat het geheel nog 10 minuten koken. Proef de soep en voeg evt. nog wat zout of peper toe. Serveer met een schep yoghurt en eventueel wat knapperig stokbrood.
 
Diane Schaub
Vond het heel leuk om voor Jamie magazine te schrijven
Blogt nu weer verder op cuisinedeclementine.com
Wenst jullie allemaal een knallend 2015!

Diane Schaub


Toon alle blogs (5)

Dapeppa bierbrood
Je hoeft alleen nog maar je favoriete bier toe te voegen. Wat is bierbrood? Het Bierbrood van dapeppa is een brood op basis van, inderdaad, bier. Het is erg lekker bij je biertje of borrel met een beetje gezouten boter, een plak kaas of bijvoorbeeld... Lees verder
Saitaku Umami pasta
Umami is een van de vijf basis smaken naast zout, zoet, bitter en zuur. Het is de hartige smaaksensatie wat Umami zo populair maakt. Umami betekent dat ook “hartig” in het Japans. Het is ideaal voor veel soorten gerechten: van... Lees verder
Related Blog