Klaar voor de feestdagen? (4/4)

24 dec 2014 0 1411

klik om een oordeel te geven!

Franse linzensoep
Na alle culinaire gekkigheid tijdens de feestdagen is het heerlijk om straks eindelijk weer iets makkelijks te kunnen koken. Een grote pan linzensoep is heel simpel te maken en naar mijn mening hét ultieme comfortfood tijdens koude dagen. 
De gebakken spek zorgt voor een heerlijke rokerige smaak, en de spinazie en yoghurt maken de soep fris. Linzen zijn ontzettend voedzaam (ijzer, vezels en eiwitten om maar eens wat te noemen) en zorgen voor een stevige bodem.
In Frankrijk worden linzen ook wel ‘kaviaar voor de armen’ genoemd, omdat Franse linzen klein en bijna zwart van kleur zijn. Ze worden vaak gegeten in combinatie met een langzaam gegaard stuk varkens- of lamsvlees. Deze soepvariant is heel fijn omdat je alles in een pan gooit en er (bijna) niet meer naar om hoeft te kijken. En zodra je huis gevuld is met heerlijke geuren en je maag écht hard begint te knorren, dan is ie klaar om te eten!
Ingrediënten voor 2 hongerige personen
Olijfolie * 125 gram (biologische) spekblokjes * 1 grote witte ui, in dunne plakken * 1 teen knoflook, geperst * 150 gram Du Puy (of evt. Beluga) linzen * 750 ml groentebouillon * 1 laurierblaadje/takje rozemarijn * 1 grote tomaat, in blokjes * 200 gram spinazie * yoghurt voor erbij * optioneel: stokbrood
Bereiding
Doe een flinke scheut olijfolie in een middelgrote soeppan en bak de spekblokjes, ui en knoflook ongeveer 4 minuten op hoog vuur. De spekblokjes hoeven niet helemaal knapperig te zijn en let op dat de knoflook verbrandt. Giet de groentebouillon en linzen in de pan en roer het geheel door. Doe het laurierblaadje en rozemarijn erbij en laat de soep met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Roer af en toe even door, als de soep droog kookt kan je er een scheut water bij gooien. Voeg vervolgens de tomaat toe en laat de spinazie slinken in de pan en laat het geheel nog 10 minuten koken. Proef de soep en voeg evt. nog wat zout of peper toe. Serveer met een schep yoghurt en eventueel wat knapperig stokbrood.
 
Diane Schaub
Vond het heel leuk om voor Jamie magazine te schrijven
Blogt nu weer verder op cuisinedeclementine.com
Maakt vanavond coquilles voor oud & nieuw
Wenst jullie allemaal een knallend 2015!


De laatste weken hebben in het teken gestaan van het meest geliefde (en stiekem ook gevreesde) diner van het jaar; het kerstdiner. Lekker eten is natuurlijk erg belangrijk, maar ook de drankjes verdienen wat extra aandacht - het is immers maar één keer per jaar kerst.
Ik drink niet vaak koffie, maar voor deze heerlijke ‘café Brulot’ maak ik graag een uitzondering. Dit traditionele Franse drankje is absoluut een perfecte afsluiter van een kerstmaaltijd. De kruidige cognac wordt geflambeerd en afgeblust met koffie, wat er natuurlijk best spectaculair uitziet. Ik kan je dan ook aanbevelen om deze ‘show’ op te voeren in het bijzijn van je gasten (niet in paniek raken door de vlam, die dooft vanzelf). Serveer de koffie direct in mooie glaasjes met wat slagroom en je kerstdiner is helemaal af. En dan nu echt…Joyeux Noël à tous!

Diane Schaub
Viert kerst in Friesland
Heeft een hondje genaamd Charlie
Verheugt zich op al dat lekkere eten
Wenst iedereen hele fijne kerstdagen!
 

Café ‘Brulot’

4 personen
schil van 1 sinaasappel
5 kruidnagels
1 kaneelstokje
6 klontjes rietsuiker
6 cl cognac
4 kopjes hete espresso
(zelfgeklopte) slagroom om te serveren

Prik de kruidnagels in de sinaasappelschil.

Verwarm op laag vuur de cognac, suiker, kaneel en sinaasappelschil totdat de suiker is opgelost. Verwijder dan de sinaasappelschil en het kaneelstokje.

Flambeer de cognac in de pan (met een lucifer aansteken) gedurende ongeveer 30 seconden en blus af met de hete koffie. Serveer met een beetje slagroom.


Diane Schaub


Toon alle blogs (5)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog