Klaar voor de feestdagen? (3/4)

17 dec 2014 0 2131

klik om een oordeel te geven!

Iedere woensdag schrijft een gastblogger voor Jamie magazine. In de maand december is dat Diane Schaub. Diane is 29 jaar, woont in Amsterdam en is altijd bezig met lekker eten. Op haar blog cuisinedeclementine.com vind je heerlijke recepten en vol op informatie over wat voeding met je lichaam doet. Deze maand kookt ze voor Jamie magazine een feestelijk driegangen kerstmenu, en deelt hiervoor iedere week een nieuw recept.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar tijdens Kerst vind ik het een lastige zaak om precies genoeg ruimte over te houden voor het toetje. Met zoveel lekker eten op tafel is het verleidelijk om jezelf heel enthousiast vol te proppen tijdens de eerste gang, zonder dat je er rekening mee houdt dat er ook nog een heerlijk dessert op het menu staat. Als mijn grootmoeder aan het einde van de avond een ‘Bûche de Noël’ op tafel zet voel ik meestal een mengeling van enthousiasme en lichte misselijkheid. Nu ben ik niet echt een zoetekauw, maar een lekker toetje is wel de perfecte afsluiter van een gezellig diner. En als chef van de avond is dit het moment waarop je kunt ontspannen - jouw werk zit erop! Dus terwijl de rest na het dessert de tafel afdekt en kibbelt over wie de afwas doet, kun jij lekker op de bank ploffen met een tevreden gevoel. Alleen al daarom is het leuk om een kerstdiner te koken.

Panna cotta is een ideaal nagerecht omdat je het een paar uur van tevoren klaarmaakt. Op het moment suprême hoef je ze alleen nog uit de koelkast te halen, er wat speculaas overheen te kruimelen en ze met je beste glimlach op tafel te zetten. Ik serveer desserts vaak in kleine glaasjes omdat het er mooi uitziet en de porties niet te groot worden. Panna cotta is een vrij klassiek gerecht, maar de toevoeging van mandarijnen en specerijen maakt het net een beetje anders dan anders. En dat is natuurlijk de bedoeling met Kerst!

Volgende week geef ik ideeën hoe je met een klein budget een feestelijke kersttafel kunt dekken…


Diane Schaub
Drinkt iedere dag groene thee
Probeert al jaren gitaar te spelen
Ontbijt het liefste met havermoutpannenkoeken
Heeft nog steeds geen kerstboom in huis

Clementine panna cotta met speculaas (voor 4 tot 6 kleine glaasjes)

250 ml slagroom
250 ml amandelmelk
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
1 kardemompeul
50 g rietsuiker
3 blaadjes gelatine
sap van 4 clementines (mandarijnen) + 1 extra als garnituur
3 speculaaskoekjes, verkruimeld


Schenk de slagroom en amandelmelk in een steelpan en breng tegen de kook aan. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg dit met het vanillestokje toe aan de room. Voeg vervolgens het kaneelstokje, de kardemom en de suiker toe en laat dit 15 minuten op laag vuur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Verwijder het vanille- en kaneelstokje en de kardemom. Giet de mandarijnensap bij het mengel en roer dit erdoor.

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water, knijp uit en voeg toe aan de room. Roer totdat de gelatine is opgelost. Verdeel de room over de glaasjes. Zet minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast totdat de panna cotta is opgestijfd.

Strooi vlak voor het serveren de verkruimelde speculaas erover. Schil de overgebleven clementine, snijd deze in kleine stukken, haal het vruchtvlees eruit en leg dit ter garnering op de panna cotta. Klaar!


 


Diane Schaub


Toon alle blogs (5)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog