Klaar voor de feestdagen? (2/4)

10 dec 2014 0 1645

klik om een oordeel te geven!

Iedere woensdag schrijft een gastblogger voor Jamie magazine. In de maand december is dat Diane Schaub. Diane is 29 jaar, woont in Amsterdam en is altijd bezig met lekker eten. Op haar blog cuisinedeclementine.com vind je heerlijke recepten en vol op informatie over wat voeding met je lichaam doet. Deze maand kookt ze voor Jamie magazine een feestelijk driegangen kerstmenu, en deelt hiervoor iedere week een nieuw recept.

Vorige week hebben we het al gehad over het beruchte kerstdiner; hoe het voor de één een groot plezier is om een driegangen maaltijd te koken, en de ander er juist een lichte paniekaanval van krijgt. Ik hou van koken, maar een kerstdiner bereiden vind ik stiekem ook best spannend. Je wilt natuurlijk wel een beetje indruk maken op je gasten na al dat gezwoeg in de keuken. Daarom kies ik bij dit soort gelegenheden meestal recepten die een zekere ‘wow factor’ hebben, maar waarvan ik weet dat er niet veel mee mis kan gaan.

Een groot stuk op de huid gebakken zalm is eigenlijk altijd goed. Het is lekker en feestelijk, en zolang je het niet veel te gaar kookt, zit je met zalm redelijk veilig. Dus dan hebben we alleen nog een ‘wow factor’ nodig, en dat is in dit geval de kleur. Want op het moment dat jij een stuk knalroze vis op tafel zet is iedereen onder de indruk, dat beloof ik je. De roze kleur komt van de bietenmarinade waarin je de zalm een nachtje laat liggen. En die marinade is niet alleen mooi, maar ook hartstikke lekker. Zeker in combinatie met de heerlijk frisse mierikswortelcrème. De meeste voorbereidingen doe je de dag van tevoren, dus op de dag zelf hoef je de zalm alleen nog even te bakken. Belangrijk is dat je goede kwaliteit vis haalt, het liefste bij een visboer die de huid er voor je aan laat zitten. Door de zalm op de huid te bakken blijven de vetten in de vis en droogt hij niet uit.

Serveer deze zalm met aardappeltjes uit de oven (bijvoorbeeld met wat tijm, knoflook en olijfolie en een groene salade, en je gasten zullen gegarandeerd tevreden zijn. Volgende week gaan we het eens uitgebreid hebben over het zoete hoogtepunt van een diner; het dessert!
 

Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème 

4 personen
circa 650 gram zalmfilet met huid
25 g zeezout
25 g rietsuiker
200 g gekookte bieten, gepureerd
2 citroenen, plus extra in partjes
1 bosje dille, fijngehakt
2 el crème fraîche
olijfolie
1 flink tl geraspte mierikswortel (potje)
80 ml olijfolie

Rasp de citroen. Meng dit met de helft van de dille en de gepureerde bieten, zeezout en suiker. Leg de zalm in een schaal en verdeel het bietenmengsel erover. Dek af met folie en laat een nacht in de koelkast staan.

Spoel de volgende dag de zalm af met koud water en dep droog met keukenpapier. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag.

Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan en dek losjes af met aluminiumfolie of een deksel. Laat de zalm op laag vuur in 8-10 minuten gaar worden. De precieze garingstijd van de zalm hangt af van de dikte van het stuk. Je kan het beste checken of de zalm gaar is door met een mes een klein sneetje te maken in het midden (de binnenkant mag best nog een beetje glazig zijn). Als de zalm nog niet helemaal gaar is laat je het nog even op laag vuur doorgaren, of je kunt het keren en nog een paar minuten op de andere zijde bakken.  

Maak vervolgens de mierikswortelcrème.; klop in een kommetje de crème fraîche, 80 ml olijfolie, mierikswortel, rest van de dille en sap van 1 citroen door elkaar. Serveer de zalm met de mierikswortelcrème en extra partjes citroen.
 
Diane Schaub
Luistert vandaag al de hele dag kerstliedjes op Sky radio
Kookt graag klassieke recepten met een twist
Geniet van Amsterdam in de winter
Houdt niet van leverworst 

 


Diane Schaub


Toon alle blogs (5)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog