​Klaar voor de feestdagen? (1/4)

3 dec 2014 0 2995

klik om een oordeel te geven!

Iedere woensdag schrijft een gastblogger voor Jamie magazine. In de maand december is dat Diane Schaub. Diane is 29 jaar, woont in Amsterdam en is altijd bezig met lekker eten. Op haar blog cuisinedeclementine.com vind je heerlijke recepten en vol op informatie over wat voeding met je lichaam doet. Deze maand kookt ze voor Jamie magazine een feestelijk driegangen kerstmenu, en deelt hiervoor iedere week een nieuw recept.

Het is december; de favoriete maand van veel (hobby)koks die dolgraag uren in de keuken staan om een uitgebreid feestmaal te kokkerellen voor vrienden en familie. Er zijn echter genoeg mensen voor wie koken tijdens de feestdagen helemaal niet zo’n feestje is. En dat snap ik best. Natuurlijk draait het met kerst vooral om gezelligheid en vrede op aarde. Maar stiekem is lekker eten ook best belangrijk - dus er zit toch wat druk achter zo’n diner. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om een gourmetstel op tafel te zetten, maar een kerstdiner koken is echt best een leuke uitdaging. En als je ervoor zorgt dat je voldoende wijn op tafel hebt staan, komt het bijna altijd goed.

Het mooie is dat je geen top kok hoeft te zijn om een oh la la maaltijd te koken. Je hoeft ook geen scala aan ingewikkelde recepten uit je mouw te schudden. De truc is om ervoor te zorgen dat je in ieder geval één menu perfect kan klaarmaken. En dus heb je nog een hele maand om te oefenen. Eitje!

Laten we beginnen bij het begin; het voorgerecht. Je hebt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken, dus die moet gelijk goed zijn. Met een lekker voorgerecht win je het vertrouwen van je gasten, en dat is eigenlijk al het halve werk. Een ideaal voorgerecht is makkelijk van tevoren klaar te maken, valt niet te zwaar én geeft zin in het hoofdgerecht. Deze tartelettes, met gekarameliseerde ui, zachte geitenkaas en verse tijm, zijn één van mijn favorieten om een maaltijd mee te beginnen. Ze zien er mooi uit, kunnen (bijna) niet mislukken en smaken tres délicieux! Volgende week meer over het hoofdgerecht.
 

Diane Schaub
Heeft leren koken van haar Franse oma & moeder
Leest soms kookboeken in bed
Droomt van een huisje in Frankrijk met moestuin
Gaat volgende week een reis maken naar Sri Lanka
 

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & verse tijm
voor 8 taartjes

500 g rode ui, in dunne plakken
100 ml rode wijn
zout
olijfolie
3-4 takjes verse tijm
8 plakjes bladerdeeg
1 el honing
scheutje melk
150 g geitenkaas
mini-taartvormpjes of een kopje (doorsnede ongeveer 10 cm)

Verhit olie in een koekenpan en laat de uien 15 minuten op laag vuur zacht worden (let op dat ze niet te bruin worden). Voeg vervolgens de rode wijn, wat zout, takjes tijm en de honing toe. Kook dit ongeveer 15 minuten, totdat de rode wijn geheel is verdampt en de uien een dieprode kleur hebben.

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Gebruik je mini-taartvormpjes, vet ze in, leg dan het bladerdeeg in de vormpjes en snijd het overtollige deeg af. Prik met een vork gaatjes in het midden van het deeg en bestrijk de randen met wat melk. 

Mocht je de tartelettes op de bakplaat maken, doe dit dan als volgt: snijd met een kopje (met een diameter van ongeveer 10 cm) rondjes uit het bladerdeeg. Kerf vervolgens met de botte kant van een mes een binnenste rand van ongeveer 0.5 cm in de rondjes. Prik met een vork gaatjes in het midden van het deeg en bestrijk de randen met wat melk.  

Verdeel de gekarameliseerde ui over de 8 rondjes (laat de randen leeg) en zet de tartelettes 10 minuten in de oven. Haal de taartjes uit de oven, en verkruimel de geitenkaas erover. Leg er wat extra tijm op en laat de tartelettes nog ongeveer 10 minuten goudbruin worden in de oven.

 


Diane Schaub


Toon alle blogs (5)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog