't Chocoladesteegje van Amsterdam

6 feb 2014 0 7674

klik om een oordeel te geven!
Heb je ooit wel eens gehoord van zogenaamde single purpose stores? Dat zijn winkels waar de verkoop is gericht op één product. In het nieuwe Jamie nummer dat vanaf 11 feb verschijnt, beschrijf ik er een aantal in de Amsterdam cityguide. Denk aan oude bekende zoals de olijfoliewinkel van Manfred Meeuwig of Macaron-paradise Poptasi dat vorig jaar de deuren opende in de Pijp.

Terwijl mijn artikel al lang en breed bij de drukker lag, ontdekte ik een piepklein zaakje in het hartje van de stad: Koekmakerij Van Stapele. Gelegen in het smalle Heisteegje dat ik per direct omdoop tot 't Chocoladesteegje. Want zodra je bij het Spui richting dit straatje loopt, vult de lucht zich met geuren van versgebakken koekjes en chocolade.


Eigenaresse Vera van Stapele verkoopt in haar koekjesboetiekje met kroonluchters maar 1 soort: een donkerkleurig chocoladekoekje met een hart van witte chocolade. Bij binnenkomst mag je meteen proeven: van achter de toonbank lachen de versgebakken exemplaren je toe. Voorzichtig snijdt Vera de koekjes in stukjes en biedt ze aan op een klein servetje. Wow! ze zijn nog warm! 'Klopt, we maken de koekjes klaar en pas op het laatste moment gaan ze de oven in, zo zijn ze nog lekkerder!' De volle chocoladesmaak is onweerstaanbaar, vooral gecombineerd met de witte smeltende inhoud. Terwijl ik geniet van het koekje vraag ik waarom ze maar 1 soort wil verkopen. 'Deze vind ik gewoon het lekkerste, natuurlijk heb ik ook andere koekjes getest, maar dit is en blijft mijn absolute nummer 1!'

Het knusse winkeltje is haast een museum op zich. Het lijkt alsof je in een andere tijd bent belandt: in een klein zaakje waar ze reeds eeuwenlang koekjes bakken. Misschien komt het wel door het interieur met poederkleurige behang en de camee-achtige vormgeving van het logo. Of de ronde koekdoosjes met babyblauwe strik die op de toonbank pronken.

Zin in 1 koekje? Geen probleem. Vera verpakt ze per stuk in perkamenten zakjes verzegeld met een grote gouden sticker en als je wilt kun je er ook een kopje koffie of thee bij bestellen.

Heisteeg 4, Amsterdam, vanstapele.com

Marieke Verdenius
Is:
groot fan van single purpose stores
Vindt: het concept van het broodhotel in Stockholm te gek (soughdough hotel)
Gaat: morgen naar een nieuw theezaakje in de stad (Citea - Tea in the City)
En geniet: van een kopje verse verveine thee, dat ook heerlijk is zonder chocoladekoekje :)


Marieke Verdenius
Amsterdam
(web)redacteur Jamie magazine
Toon alle blogs (116)

Fifteen
Het eerste restaurant dat Jamie opende, is bijna tien jaar na dato nog altijd dé plek waar werkloze jongeren een professionele opleiding tot chef kunnen volgen. Of je nu voor een proeverij van heerlijke Italiaanse gerechten gaat in het restaurant... Lees verder
Algemene voorwaarden
  Algemene Voorwaarden Thuiswinkel     Deze Algemene Voorwaarden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (hierna: Thuiswinkel.org) zijn tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond in het kader van de Coördinatiegroep... Lees verder
Related Blog