Verse groente VS diepvriesgroente

7 jun 2013 0 4983

klik om een oordeel te geven!
Gezonde voeding is hot! Nu wilde ik natuurlijk niet achterblijven en besloot ik het roer radicaal om te gooien. Op het menu staan minder vlees, zuivel en koolhydraten en er werd een lading verse groente, fruit, noten en sojaproducten ingekocht.

Er bestaan vele fabels over gezonde voeding en daarom besloot ik de ‘Voedselzandloper’ te kopen, het boek van Kris Verburgh. Eindelijk een boek dat niet een dieet (zoals allemansvriend Sonja Bakker of het populaire dr. Atkins) aan je opdringt, maar alle onderzoeken naar voeding en producten naast elkaar legt zodat je zelf een conclusie kan trekken.

Zoals verwacht zijn groenten ook in de ‘Voedselzandloper’ een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Nieuw voor mij is dat groente uit de diepvries volgens onderzoek net zo gezond zijn als verse groente. In sommige gevallen zelfs gezonder. In een onderzoek dat onlangs verscheen, werd het vitamine C gehalte getest in verschillende verse groente uit het schap en uit diverse diepvriesgroente. Wat bleek: in de meeste gevallen zat er meer of evenveel aan vitamine C in de diepvriesgroente.

Een supermarkt koopt verse groente in bij verschillende boeren, maar voordat deze in de winkel liggen en jij dit dan weer koopt, kan je stronkje broccoli zo drie dagen oud zijn. Groente die je bij de plaatselijke supermarkt in het vriesvak vind zijn industrieel ingevroren. Hierbij worden groenten heel snel teruggekoeld tot -18 graden waardoor de voedingswaarde van het product behouden blijft.

Ook cruciaal in dit proces: het ontvriezen van de groente thuis. Laat je de groente in een paar uur buiten de koelkast ontdooien, dan verliest de groente ook weer veel vitamines. Het beste is om de groente een dag van te voren uit het vriesvak te halen en deze op zijn gemak in de koelkast te laten ontdooien.

Nieuw in mijn karretje: pakken diepvriesspinazie en sperziebonen. Thuis worden ze braaf ontdooit in de koelkast om ze vervolgens te verwerken in een vegetarische wokschotel. Geen zin om zelf te koken? Wij bij Fifteen krijgen dagelijks verse groente van boerderij Lindenhoff in Baambrugge. Ook heel gezond en een stuk minder werk!

Sarah Moorman
Hoopt:
Op prachtig weer volgende week tijdens Taste of Amsterdam
Drinkt: Een extreem gezond kopje jasmijnthee
Eet: Op zijn tijd echt nog wel een zelfgedraaide gehaktbal
Wil: Meer keuze in diepvriesgroenteSarah Moorman
Amsterdam
marketing & sales Fifteen Amsterdam
Toon alle blogs (11)

Lentekalender groente & fruit
Kook met het ritme van de seizoenen. In dit overzicht vind je verschillende soorten groente en fruit die in de lente volop verkrijgbaar zijn. Ga naar... Lees verder
Zomerkalender groente & fruit
Zomer: we love it! Heerlijk rijp fruit, frisse salades, verse groenten. In dit overzicht vind je verschillende soorten groente en fruit die in de zomer volop verkrijgbaar zijn. Ga naar... Lees verder
Related Blog