De Tostifabriek

22 feb 2013 0 2466

klik om een oordeel te geven!
Ik eet hem het liefst zoals ze hem bij de Bakkerswinkel klaarmaken. Flink veel pittige kaas, eventueel een plakje ham, een goede hoeveelheid boter aan de buitenkant en dan bakken in de pan. Nog gloeiend heet en met een lekker laagje vet aan de buitenkant dip ik hem eens goed in de ketchup. Zonder ketchup is hij niet compleet, al zijn ze het daar bij de Bakkerswinkel niet altijd mee eens.

Een tosti doet het bij mij altijd goed, maar helpt vooral als het ultieme comfortfood tijdens de iets ‘zwaardere’ momenten van de week. Op een brakke zaterdag zorgt het vooruitzicht van een versgebakken pantosti ervoor dat ik m’n bed uitkom en spoel ik hem, voor de nodige vitamientjes, vrolijk weg met een frisse fruitsmoothie. Tijdens een avondje alleen thuis voel ik me toch een stuk minder zielig als ik een driedubbel apparaat heb gebouwd met heel veel kaas, wat tomaatjes, een dikke plak ham en eventuele andere restjes die ik in de koelkast heb liggen en geniet ik van het geheel met een goed glas rode wijn alsof ik een luxueuze kaasplank voor m’n neus heb. En ook op deadline dag staat het tosti apparaat roodgloeiend op de redactie om ons te voorzien van de nodige snelle energie.

Dat zoiets ogenschijnlijk simpels als twee sneetjes brood, een plakje kaas en een plakje ham – getoast, gesmolten en knapperig – kan zorgen voor zoveel comfort en verlichting. Maar hoe simpel is een tosti eigenlijk? Dat onderzoekt de Tostifabriek de komende maanden, die alle ingrediënten van begin tot eind zelf zullen produceren. DeTostifabriek is een initiatief van een aantal jonge creatieve vrijwilligers dat een liefde voor goed voedsel deelt en graag wil weten waar het eten op hun bord nu werkelijk vandaan komt. De fabriek wordt gebouwd bij de Van Gendthallen in Amsterdam waar het onderdeel uitmaakt van een tijdelijke stad van Mediamatic, een zelfgebouwde stad waar geëxperimenteerd wordt met nog veel meer manieren van bouwen, groeien, maken en energie opwekken.

Eind februari wordt het graan gezaaid. Een maand later komen de biggen en de koeien en opent de fabriek gedurende acht maanden haar deuren voor buurtbewoners, schoolklassen en geïnteresseerden om te komen kijken of te helpen bij het grootbrengen van de varkens, melken van de koeien, uitmesten van de stallen, kaas persen of het maken van de ham. In augustus wordt het graan geoogst, het meel gemalen en het brood gebakken. De eerste tosti’s zullen geproduceerd worden op het grote oogstfeest, eind september, waar iedereen met eigen ogen kan zien hoeveel tijd, kennis en energie er eigenlijk nodig is voor één zo’n simpele tosti. En dan ook nog eens eentje die gemaakt is midden in Amsterdam, waar voor de meeste mensen de herkomst en productieprocessen van het eten op hun bord vrijwel onzichtbaar is.

Voor de aanleg van het graanveld, de bouw van de stallen, de inrichting van de kaasmakerij, de aanschaf van de dieren en het onderhoud van de dieren heeft de Tostifabriek nog heel wat geld nodig. En daar kun jij bij helpen! Kijk daarom snel naar de donatie opties op deze site en ontvang een geweldige tegenprestatie zoals een meet en greet met de koeien en varkens, een cursus koe melken en kaasmaken in de fabriek, het laten vernoemen van een koe naar jezelf of je bedrijf – inclusief koebel met gegraveerde naam en naambord op de stal – of het kunnen happen in de allereerste échte Amsterdamse tosti!

Suzanne Pronk
Heeft zich misselijk gegeten in de ongelooflijk lekkere chocolade eitjes van Hotel Chocolat die onze stagiair vanochtend meenam
Pleit ervoor om Valentijnsdag opnieuw te doen
Zodat ze deze keer wel een cadeau krijgt
Hoopt dan op de roze champagnetruffels in dat mooie doosje van Hotel Chocolat

Suzanne Pronk
Amsterdam
hoofdredacteur Jamie magazine
Toon alle blogs (45)

Nieuwsbrief
De nieuwsbrief van Jamie magazine verschijnt iedere 2 weken en ... ... vertelt je alles over de ingrediënten uit het seizoen ... geeft je recepten om met die ingrediënten te koken ... praat je bij over het laatste nieuws omtrent Jamie... Lees verder
De nieuwste ontdekking van Jamie Oliver: de Chiappa Sisters
Heb je al gehoord van de Chiappa sisters? In Engeland staan deze vrolijke vriendinnen van Jamie inmiddels op nummer één met hun boek Simply Italian. Een kleurrijk en persoonlijk kookboek met prachtige familierecepten, van generatie op... Lees verder
Related Blog