Vullen of Voeden - mei 2015
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
12 mei 2015 0 3882
Met nog minder dan een maand te gaan wordt er in het hele land tot 8 juni 2015 door meer dan 50 voetbalclubs keihard gestreden om de titel ‘Meest gezonde voetbalkantine van Nederland’. In mei staan er talloze activiteiten op de agenda waarmee de clubs de allerlaatste punten proberen te scoren voor de competitie. Zo doen veel clubs mee aan Food Revolution Day op vrijdag 15 mei en maken ze extra veel reclame voor de overheerlijke balletjes breed en andere gezonde snacks in de kantines. Lees je mee over alle activiteiten in mei & begin juni?

Top 10 april 2015 (in willekeurige volgorde)
1. ASC Nieuwland 
2. HC&FC Victoria 1893 
3. VV Gasselternijveen 
4. VV OSC Nijmegen 
5. CVV Oranje Nassau
6. TOGB 
7. VV Woudenberg
8. SV Hatto Heim
9. SV Houtwijk
10. SV DZC’68

Maandwinnaar
De maandwinnaar van april is… HC&FC Victoria 1893! Afgelopen maand verkocht deze club de meeste balletjes breed van allemaal: maar liefst 1128 stuks! Op de club is de menukaart de afgelopen maanden uitgebreid met meer dan 20 gezonde producten: van sushibowl tot brownies met courgette, en wat dacht je van verse kokosnoot en een quinoawrap? Smullen! Het lijkt wel of de club niet meer anders wil: op de verschillende (toekomstige) toernooien op de club staat Vullen of Voeden centraal en tijdens de Victoria Voetbal Quiz waren de geserveerde hapjes hartstikke gezond (en lekker uiteraard)! Wat zijn jullie geweldig bezig. Food Revolution Day viert deze club met een coole workshop genaamd ‘pimp je lunchbox’. 

VV Gasselternijveen
Eind april organiseerden de Vullen of Voeden ambassadeurs van deze club een succesvolle gezondheidsweek in hun gezellige dorp, met meer dan 500 deelnemers! Tijdens deze week is gezond eten goed op de kaart gezet, onder andere via een bomvolle thema-avond, inzameling voor de voedselbank en een gezondheidsmarkt. Maar ook op de voetbalclub zelf staat Vullen of Voeden nog goed in de spotlights. Zo hangt er op de club inmiddels een drankbord, waarop met suikerklontjes de hoeveelheden suiker in drankjes zichtbaar wordt gemaakt. En in het weekend van 5 tot 6 juni heeft de club een feestelijke afsluiting van het voetbalseizoen met een logeerpartij, inclusief gezond ontbijtje op zondag! De club is overigens erg trots op het feit dat de lokale cafetaria vanaf volgende maand ook balletjes breed gaat verkopen. Dit is een geweldige stap in de goede richting, super gedaan. Op Food Revolution Day zal de club een kookestafette organiseren: iedereen neemt een ingrediënt mee en hiermee worden superlekkere en gezonde gerechtjes gemaakt.
 
ASC Nieuwland
In de vorige update schreven wij al over de Smoothieweek en het ‘Heel Nieuwland Bakt’ evenement. Deze zijn inmiddels achter de rug en we kunnen met volle overtuiging schrijven dat beiden een groot succes waren! Tijdens de smoothieweek is een eigen smoothie geïntroduceerd (het ‘Inkoppertje’)  en tijdens Heel Nieuwland Bakt hebben de lekkerste healthy taarten de revue gepasseerd. Verder speelt gezonde voeding nog steeds een gigantische rol op de club. Tijdens Hemelvaart bezoek je op de club een enorme rommelmarkt, verspreid over beide voetbalvelden. Dit jaarlijkse evenement, waar een paar duizend man op afkomt, wordt dit jaar aangevuld met een heus Vullen of Voeden plein. Op dit plein gaat de club balletjes breed grillen op de BBQ en smoothies verkopen. Tijdens het E&F toernooi op 30 mei, waar meer dan 750 mini-profvoetballers in spé op afkomen, zijn ze hetzelfde van plan. Wat een gaaf idee! Op Food Revolution Day op 15 mei organiseert de club een gezellig kinderkookcafe, met -  uiteraard - gezond eten in het middelpunt. Zo wordt het heerlijke broodje boordevol gemaakt en zullen de kids meedoen met een heerlijke smoothiequiz.

VV OSC
Voetbalclub OSC uit Nijmegen verkocht de afgelopen maand meer dan 600 Balletjes Breed! En niet alleen op de club zijn deze balletjes geliefd, inmiddels is Vullen of Voeden ook buiten de club bekend. Zo heeft het Betuwe College uit Huissen de balletjes klaargemaakt voor haar leerlingen tijdens de nationale sportweek. En ook op de buitenschoolse opvang is men inmiddels goed bekend met het project: hier kookten ze afgelopen week het broodje boordevol. Tijdens koningsdag maakten de kids op de club zelf hun smoothie en op het Fifa toernooi serveerde de club een smaakvolle en gezonde pasta pomodoro na afloop. Het menu op deze club is enorm uitgebreid: zo staat er vers fruit, verse tomatensoep en frisse smoothies op de kaart.  En spelen na de wedstrijd? Dat doen ze op de club met hun coole, zelfgemaakte Vullen of Voeden frisbees. Wat leuk bedacht! Op Hemelvaartsdag houdt de club een meiden D-toernooi. Hier zullen ze de Squash it Sandwich en een lekkere tomatensoep maken. Heel veel plezier!

SV Hatto Heim
Vorig jaar zagen de dames van het eerste elftal de oproep van Wilfred voor Vullen of Voeden tijdens Voetbal International. Zonder twijfel stapten zij naar het bestuur van hun club, die hen groen licht gaf. SV Hatto Heim, met om en nabij de 600 leden, heeft een geweldige vrijwilligersclub. Deze besloten hun handen uit de mouwen te steken en het eerste dameselftal te ondersteunen in de competitie. De deelname aan Vullen of Voeden was een feit!  De competitie moest nog wel even landen op de club. Zo verdwenen de boerengehaktballen van de kantinedames, daar kwamen de balletjes breed voor in de plaats. Maar net als de smoothies hadden deze gretig aftrek en bleken een groot succes. SV Hatto Heim wil laten zien dat je op een kleine schaal ook ontzettend goed bezig kan zijn. Iedere zaterdag deelt de club gratis fruit en groente uit aan de spelende teams en met het gezonde, nieuwe aanbod in de kantine wil de club men kennis laten maken met gezonde voeding. Daar is de club hartstikke trots op en wij ook!

CVV Oranje Nassau
Heb jij ‘m al gezien, de videoclip die CVV Oranje Nassau speciaal voor Vullen of Voeden heeft gemaakt? Hij is ontzettend gaaf! Je bekijkt hem op de Facebookpagina van de club. Afgelopen maand verkocht CVV Oranje Nassau de meeste groene smoothies: maar liefst 320 stuks gingen er over de toonbank. In de rust krijgen de kids op deze clubs geen ranja meer, maar een stuk fruit. En inmiddels is ook de ‘soep van de maand’ geïntroduceerd in de kantine. De club is druk bezig met het promoten van gezonde voeding buiten de voetbalclub. Zo hebben ze de gemeenteraad uitgenodigd in hun eigen clubkeuken en op het Erasmus en het ROC van Twente kookworkshops georganiseerd. Lekker bezig! Op Food Revolution Day organiseert de club op haar eigen terrein, in samenwerking met Heracles Almelo, een presentatie en voetbalclinic. Op deze dag zal de club iedereen, jong en oud, laten zien waarom gezonde voeding zo belangrijk is. Toegang is gratis, kom je ook?

TOGB
Voetbalclub TOGB uit Berkel en Rodenrijs heeft, sinds de start van Vullen of Voeden, het aanbod in de kantine geweldig uitgebreid. Zo serveren ze voor de gezonde trek heerlijke zelfgemaakte groentewraps, een verse fruitsalade en een super bananenamandelcake. Dat gezonde voeding een succes op deze club is, blijkt uit het feit dat ze voor volgend jaar iemand zoeken die Vullen of Voeden als taak op zich wil nemen, zodat de verkoop nog verder uitgebreid kan worden. Wat fantastisch dat gezonde voeding een vast onderdeel van deze club is geworden! Op zaterdag 16 mei viert de club een kampioensfeestje, speciaal voor alle teams die dit seizoen kampioen zijn geworden. Deze teams krijgen allemaal een heerlijke lunch aangeboden, gemaakt met gesponsorde en ‘afgekeurde producten’, zoals kromme komkommers. Slim, gezond, en hartstikke verantwoord. Op zowel 23 als 30 mei organiseert de club een toernooi, met gezonde voeding in de spotlights. Veel plezier!

VV Woudenberg
Voetbalvereniging Woudenberg begon de competitie met vier gezonde gerechten: het balletje breed, de wraps, de panna pizza en de thaise kippensoep. Dit bleek zo’n succes dat ze met zijn allen rond de tafel zijn gaan zitten en inmiddels staat de menukaart barstensvol gezonde happen. De bitterballen zijn door het actieve Vullen of Voeden team naar de achtergrond verdreven: in plaats hiervan serveren ze gezonde snacks, die zelfs door sponsors besteld worden. Tijdens het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi kregen de 600 deelnemers een gezonde ijssmoothie en in samenwerking met de Sportieve Naschoolse Opvang van het dorp wordt ook aan deze kids fruit en smoothies aangeboden. In het weekend van 15 en 16 mei organiseert de club het 2-daagse internationale U14 toernooi. Deelnemers (inclusief een team uit een sloppenwijk in Nairobi, Kenia) worden na het voetballen verrast met een gezonde pastamaaltijd en heerlijke salades. Het gaat een geweldig weekend worden!
 
SV Houtwijk
Op de speciale Vullen of Voeden Facebookpagina van voetbalclub Houtwijk zie je dat de club fanatiek bezig is met het aanleggen van een mini moestuin. Sommige plantjes groeien als kool, en een aantal hebben nog wat tijd nodig. Maar wat vaststaat is dat ze op de club binnenkort heerlijke smoothies kunnen maken met fruit en groenten uit eigen tuin! Naast de moestuin is de club erg creatief bezig in de competitie. Gezonde hapjes worden prachtig versierd en aangekleed en sinds kort staat er een zelfbedacht broodje verse rundertartaar met ui op het menu. Klinkt heerlijk!

SV DZC’68
Ook bij de Doetinchemse Zaterdag Club wordt het menu stap voor stap uitgebreid met gezonde gerechten. Zo koop je na de wedstrijd een lekkere verse soep en of een verfrissend bakje vers fruit. De bananen en appels vliegen de toonbank over! Lekker bezig.

VV Papendrecht
Voetbalvereniging Papendrecht doet hard zijn best in de competitie! Beetje bij beetje wordt de menukaart van de kantine uitgebreid, met onder andere soepen en gezonde pannenkoeken. De balletjes breed bakken ze af en toe lekker op de BBQ en deze verkopen ze vanuit een schattig huisje op het voetbalterrein. De club zorgt niet alleen voor verandering in het kantineaanbod, maar doet ook aan voorlichting. Zo is er een les gegeven over gezond eten en de hoeveelheid suiker in bepaalde drankjes. Hartstikke goed! 

Meer lezen?
Alles over Vullen of Voeden 

 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
    Jamie's world

    Meer Jamie's world
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.