1 Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet een cupcakevorm voor 12 stuks in met gesmolten boter, stuif er wat bloem over en schud overtollige bloem eruit.
2 Zeef de bloem, het bakpoeder en de poedersuiker boven een kom en mix de gemalen amandelen erdoor.
3 Klop in een andere kom de eiwitten met een snuf zout tot zich zachte pieken vormen. Voeg de gezeefde droge ingredienten toe, plus de olijfolie, honing en citroenrasp, en schep dit alles goed door elkaar.
4 Schenk het beslag in de holten van de cupcakevorm, vul ze voor driekwart, en strooi de geschaafde amandelen erover.
5 Zet de vorm op een bakplaat in het midden van de oven en bak de cakejes 15 minuten, tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Laat ze 2 minuten afkoelen in de vorm en ga dan met een mes om de randen heen om de cakejes los te maken. Laat ze verder afkoelen op een rooster.
6 Maak ondertussen de siroop. Schil de citroenen met een dunschiller en snijd ze in dunne sliertjes. Pers beide citroenen en bewaar het sap zolang in een kommetje.
7 Blancheer de citroensliertjes 1 minuut in kokend water, laat ze uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water. Doe ze terug in de pan, samen met het citroensap, de takjes rozemarijn, de suiker en 5 eetlepels water. Breng dit alles langzaam aan de kook en blijf het dan zachtjes verhitten tot het voor de helft is ingekookt.
8 Neem de takjes rozemarijn uit de pan en schep de siroop (inclusief de citroensliertjes) langzaam over de warme cakejes. Strooi wat rozemarijnnaaldjes over elk cakeje, laat afkoelen en serveer.
Per cakeje 287 kcal, 17,6 g vet (2,2 g verzadigd), 4,4 g eiwit, 29,2 g koolhydraten, 23,8 g suikers
Voor ca. 12 cakejes
• gesmolten boter, voor het invetten
• 75 g bloem, plus extra voor het bestuiven
• ½ tl bakpoeder
• 150 g poedersuiker
• 125 g gemalen amandelen
• 3 grote eiwitten
• 125 g olijfolie
• 1 el vloeibare honing
• geraspte schil van 2 citroenen
• 20 g geschaafde amandelen
Siroop
• 2 citroenen
• 2 takjes rozemarijn, plus extra naaldjes
• 100 g fijne kristalsuiker
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.