Paddenstoelen-kastanjetaart 

Paddenstoelen-kastanjetaart 

Bereiding

Deze paddenstoelen taart is hartstikke lekker en geschikt voor veganisten! Gegarandeerd het spektakelstuk bij elk diner!

1 Verwarm de oven voor op 180 ºC en schuif er een grote bakplaat in. Begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem en xanthaangom boven de mengkom van de keukenmachine, voeg de margarine, shortening en wat zout toe en laat de machine draaien met behulp van de pulseerknop tot het mengsel de substantie van broodkruimels heeft. Als je geen keukenmachine hebt, doe je de ingrediënten in een grote kom en snijd je ze met de vlakke kant van een mes door elkaar.

2 Voeg 2 el koud water toe en gebruik de pulseerknop (of roer met een bot mes, als je het deeg met de hand maakt) tot het mengsel samenhang vertoont en een deeg vormt. Doe het deeg in een grote kom en vorm er met je vingertoppen en bal van. Kneed het deeg dan ongeveer 2 minuten lichtjes of tot het soepel en elastisch is.

3 Maak er een bal van en leg die tussen twee stukken vershoudfolie. Rol de deegbal dan uit tot een cirkel die iets groter is dan de taartvorm en niet dunner dan 3 mm. Trek het bovenste stuk vershoudfolie eraf en keer het deeg voorzichtig om in een taart- of vlaaivorm (ø 23 cm). Trek het tweede stuk folie eraf en duw de deegcirkel voorzichtig in de rand van de vorm, vul eventuele scheurtjes op met deeg en druk het plat met je vingertoppen. Snijd de rand bij en houd de deegbodem zolang apart.

4 Snipper de ui fijn, pers de knoflook en rasp de wortels. Snijd de steeltjes van de kastanjechampignons en snijd ze in rondjes. Halveer 240 gram van de kastanjes.

5 Verhit de olijfolie in een koekenpanvoeg de uisnippers toe en fruit ze op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de geraspte wortels, knoflook, tijm en champignons toe, en bak ze op laag vuur tot ze zacht zijn en alle vloeistof van de champignons is verdampt.

6 Roer de roomkaas en gehalveerde kastanjes er voorzichtig door, tot de kaas zachter is geworden en er een romig mengsel is ontstaan. Voeg zout en peper naar smaak toe, schep de vulling op de deegbodem en strijk debovenkant glad. Plaats de taart op de bakplaat en bak hem 35-40 minuten op de bovenste richel van de oven.

7 Neem de taart uit de oven en leg er alufolie over om hem warm te houden.

8 Voor de saus: verhit de olie en rodebessengelei in een kleine pan. Roer ze door elkaar tot je een glad mengsel hebt. Voeg de hete bouillon toe, breng dit alles aan de kook en roer de maizena erdoor. Laat de saus onder voortdurend roeren zachtjes koken tot je de gewenste consistentie hebt.

9 Scheur tot slot de bospaddenstoelen in stukjes, hak de rest van de kastanjes in kleine stukjes en hak de peterselie fijn. Verhit de knoflookolie in een koekenpan en bak hierin de bospaddenstoelen op laag vuur. Roer de stukjes kastanje,
cranberry’s en peterselie erdoor en schep het mengsel over de taart voor een decoratieve topping. Warm de saus op en geef die bij de taart.

8 personen

• 230 g glutenvrije bloem

• ½ tl xanthaangom

• 60 g plantaardige margarine

• 60 g shortening (bijv. Crisco)



Vulling

• 1 grote ui

• 2 tenen knoflook

• 5–6 wortels, geraspt (450 g)

• 250 g kastanjechampignons

• 360 g gepelde kastanjes

• 2 el olijfolie

• 1 tl gedroogde tijm

• 225 g sojaroomkaas

• 2 el knoflookolie

• 250 g bospaddenstoelen

• 2 el gedroogde cranberry’s

• klein bosje bladpeterselie



Rodebessensaus

• 1 el knoflook- of walnootolie

• 1 el rodebessengelei

• 300 ml hete groentebouillon

• 1 flinke el maizena, gemengd met

2 el water


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief