Soep van tuinbonen, ham en munt

Soep van tuinbonen, ham en munt

Dit recept is leuk om te maken met je kinderen.

Bereiding

1 Laat de kinderen zien hoe je de peulen opensplijt en de bonen eruit haalt – ze zullen de fluwelige binnenkant van de peul heel grappig vinden. Dubbeldoppen, dus het buitenste, lichtgroene schilletje van de boon zelf verwijderen, is voor dit recept niet nodig. Doe de bonen in een kom en zet ze apart.

2 Schrap de wortel met een dunschiller en pel de ui. Snijd de prei doormidden en was hem grondig. Snijd in ringetjes en hak de ui en de wortel fijn. Als je kleine kinderen hebt, doe je dit voor ze; grotere kinderen die met een mes kunnen omgaan, kunnen het zelf, maar blijf er wel bij.

3 Vraag de kinderen de olijfolie af te meten en in een grote pan te doen. Zet de pan op matig vuur, doe de fijngehakte groenten erbij en laat 5-8 minuten doorkoken tot ze zacht zijn. Roer af en toe.

4 Laat de kinderen de tenen knoflook persen met de knoflookpers. Doe ze in de pan, met de laurierblaadjes, roer en laat enkele minuten doorkoken. (Als de kinderen groot genoeg zijn, kunnen ze de tenen boven de pan persen.)

5 Help de kinderen met het snijden van de ham en doe de fijngesneden ham in de pan bij de gesmoorde groenten. Laat nog 10 minuten koken en roer af en toe, zodat het geheel gelijkmatig gaar wordt.

6 Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Draai dan het vuur geleidelijk lager en laat nog 15 minuten zachtjes koken, onder af en toe roeren, tot alles goed doorgewarmd en gaar is.

7 Vraag de kinderen de muntblaadjes te plukken en grotere klein te scheuren. Roer ze met de bonen door de soep. Laat nog enkele minuten koken tot de bonen net gaar zijn. Schep in kommen, maal er naar smaak wat zwarte peper over en serveer met het brood.

​Psst…
Op zoek naar meer soeprecepten? 
Zo maak je super-soepen!

4 personen
• 500 g verse tuinbonen, in de dop
• 1 ui
• 1 wortel
• 1 prei
• 2 el olijfolie
• 2 tenen knoflook
• 2 laurierblaadjes
• 300 g ongerookte (achter)ham
• 1 l kippen- of groentebouillon
• ½ bosje munt
• knapperig brood, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief