Dordrecht Villa Augustus
20 jun. 2012 2 6821

Een tuin, een hotel, een restaurant en een markt: achter de hoge muren van Villa Augustus waan je je in een Hof van Eden waar het altijd zomer, altijd zondag is.

Tekst Beanca de Goede Fotografie Anna de Leeuw

Aan het Wantij in Dordrecht – kruispunt van de Merwede, de Noord en de Oude Maas – staat een majestueuze watertoren. Omringd door groen dat er groeit, klimt, rankt, kruipt en wiegt in de wind staat ze daar; bewegingloos en voornaam. De tuin die aan haar voeten ligt, is adembenemend. Rozerode rabarber groeit er naast grijsblauwe zeekool. Forse kroppen eikenbladsla naast frisgroene pluimen snijbiet. De tuinbonen maken plaats voor pompoenen en courgettes en als die straks bloeien en groeien kunnen de tomaten in de kas al geplukt worden, gaat de eerste knoflook de grond uit, dragen de fruitbomen appels, peren, perziken en kersen en slingert de Oost-Indische kers zich onvermoeibaar voort in potten en perken.

De tuin biedt zon en schaduw, luwte en frisse wind, strakke lijnen en weelderige vormen. Je kunt er wandelen, luieren, lezen, mijmeren, dagdromen en eten.


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Reageren

Verzenden

Midden in de tuin ligt namelijk een restaurant en als je érgens het ritme van de seizoenen proeft, ruikt en ziet, is het daar. De lente, zomer, herfst en winter belanden er op je bord en terwijl je rabarbervla met hazelnootschuim eet, een taartje van snijbiet met jonge knoflook of de eerste nieuwe aardappels van het seizoen, zie je de tuinmannen en –vrouwen onvermoeibaar schoffelen, wieden, zaaien, planten, maaien, snoeien en oogsten. Er is geen oppertuinman die het hier voor het zeggen heeft.

In de eerste plaats weten de tuinmensen stuk voor stuk van de hoed en de rand, en daarnaast ook van wanten. En er is voordat er ook maar één zaadje de grond in ging een uiterst ingenieus teeltplan gemaakt, zodat het een de grond in kan als het ander er uitkomt en er een constante aanvoer van kraakverse groenten is. Want voordat dat plan er was, was er weer een kok die mocht vertellen wat hij graag op de borden heeft...

Lees verder in Jamie magazine 8.
 

Recepten van Villa Augustus
Shop tip