Gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus

Dit recept voor Paleo gehaktballetjes in tomatensaus komt uit Het Paleo kookboek van Daniel Green. Dit praktische, inspirerende kookboek biedt je basisinformatie over Paleo. Daarnaast bevat het honderd recepten voor ontbijt, lunch en diner die het wel heel makkelijk maken om jezelf gezond en sterk te eten. Alle recepten zijn zuivelvrij, glutenvrij en bevatten geen schadelijke stoffen. Alle voedingswaarden zijn berekend door een erkende diëtist. Daniel Green: “Dit gerecht is het meest troostrijke eten dat ik ken. De saus heeft een volle smaak, dus zorg dat je het magerste gehakt koopt dat je kunt vinden. Of maal zelf je eigen gehakt in een foodprocessor.”

Bereiding

1. Maak eerst de gehaktballetjes. Kneed in een grote kom met je handen het gehakt, de ui, knoflook, het amandelmeel en het ei tot alles goed gemengd is. Doe de peterselie erbij en de helft van de tomatenpasta en meng ook dit erdoor. Rol er tussen je handen ongeveer 20 balletjes van en zet weg.

2. Nu de tomatensaus. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een grote (braad)pan. Doe de knoflook erin en bak zachtjes een paar minuten tot de geur vrijkomt en voeg dan de tomatenblokjes en zongedroogdetomaten-pasta toe. Roer alles goed door elkaar.

3. Verhit 1 eetlepel olijfolie op hoog vuur in een grote braad- of hapjespan en bak de gehaktballetjes ongeveer 1 minuut aan elke kant. Keer ze met een houten lepel tot ze rondom bruin zijn. Schenk de tomatensaus, bouillon en de rest van de tomatenpasta erbij. Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 10 minuten koken. Haal het deksel eraf en laat nog 5 minuten sudderen zodat de saus iets kan inkoken.

4. Serveer, bestrooid met peterselie en het in stukjes gescheurde basilicum.

Tip: deze balletjes prima samen met bijvoorbeeld pompoenspaghetti (snij lange linten van bijvoorbeeld eikelpompoen).

Dit recept komt uit het boek ‘Het Paleo Kookboek’ van Daniel Green (€20,-, Kosmos Uitgevers).

Voor 4 personen

  • 850 g mager rundergehakt ½ middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el amandelmeel
  • 1 ei, licht geklopt
  • 1 el fijngesneden bladpeterselie, plus extra als garnering
  • 4 el tomatenpasta of -puree
  • 1 el olijfolie
  • 140 ml groentebouillon
  • paar blaadjes basilicum

Voor de tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 blikjes van 400 g tomatenblokjes
  • 4 el zongedroogdetomaten-pasta

Verder nodig: hapjespan met deksel.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief