Jamie Olivers Sugar Rush
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

36/2015
17 sep 2015 0 5441
Een kruistocht voor de gezondheid van Engeland 
Een documentaire op Channel 4 wijst op de gevaren van het zoete goedje in een poging de regering over te halen belasting te gaan heffen op suikerhoudende dranken. 

Tekst  Fotografie Channel 4
 
Het is misschien niet zo’n goed idee om Jamie Olivers nieuwe documentaire te bekijken met het bord op schoot. Niet omdat eten tijdens het kijken bijdraagt aan overgewicht (want dat doet het); maar omdat Jamie’s Sugar Rush niet geschikt is voor mensen met een zwakke maag.

In de openingsminuten zien we hoe het verrotte gebit van de vijfjarige Mario onder narcose wordt uitgetrokken in de operatiezaal, terwijl Oliver er ongemakkelijk bij staat te kijken, bijna in tranen. Later bevinden we ons in een podologiekliniek en zien we de stompen van mensen met diabetes type 2 die hun voeten hebben moeten laten amputeren.

Wanneer Oliver een hoeveelheid van veertig suikerklontjes (door mensen in Groot-Brittannië dagelijks geconsumeerd via hun eten en frisdranken) door de kamer gooit, weten we waar het naartoe gaat. Het is tien jaar na School Dinners en de chef is aan een nieuwe kruistocht begonnen, een oorlog tegen de toegevoegde suiker in ons eetpatroon, die hij de schuld geeft van de groeiende epidemie van rotte gebitten en diabetes type 2, die volgens hem uiteindelijk onze NHS (National Health Service – Nationale Gezondheidsdienst) zouden kunnen torpederen: ze kosten respectievelijk 30 miljoen pond en 8,8 miljard pond.

‘Als School Dinners Star Wars was, is dit The Empire Strikes Back,’ zei de campagne voerende  tv-chef toen hij de film bij journalisten introduceerde. ‘Het was niet zo bedoeld, maar het houdt zeker verband met wat we toen deden.’

Het thema is akeliger, maar Olivers blikken van verbijstering en afschuw en zijn veelvuldige krachttermen voeren ons mee door de taaie kost. En er zijn ook luchtige momenten,  bijvoorbeeld wanneer hij door de kinderen van de basisschool Charlton Manor – getransformeerd sinds het optreden in School Dinners – wordt overvallen. Ze willen allemaal bieten uit de schooltuin halen (en ze houden er allemaal van) en hem meetrekken om hem te laten zien waar de bijenkorf voor de honing is.

Verder is er Mexico, waar zelfs baby’s Coca Cola krijgen maar waar het tij wordt gekeerd dankzij een consumentenbeweging die de strijd met de regering om een belasting op suikerhoudende dranken heeft gewonnen.

En hier begint Olivers campagne. Hij schaart zich achter de roep om een belasting van  twintig procent op met suiker gezoete dranken in Groot-Brittannië. ‘Suiker moet tot de slechte gewoonten worden gerekend,’ zegt hij.

Hij is bereid de daad bij het woord te voegen  – en in zijn eigen restaurants de suikerhoudende dranken te ‘belasten’. We zien hem in film op de Channel 4 tijdens een vergadering met andere restaurantketens, die hij probeert over te halen mee te doen. Brasserie Blanc zegt ‘wellicht geïnteresseerd te zijn’, terwijl Costa aangeeft erover te zullen denken. Bij de preview heeft alleen Leon – waarvan de oprichters Henry Dimbleby en John Vincent eerder ook het School Food Plan aannamen – aangegeven de stap te willen zetten.

Oliver gelooft dat het Britse publiek achter hem zal gaan staan, en dat de regering zal worden overtuigd van de noodzaak van de belasting – het geld zou dan moeten worden geïnvesteerd in gezondheid en scholen. Ongeacht het feit dat de regering deze zomer heeft gezegd – terwijl haar eigen adviescommissie aanbeveelt onze suikerinname te halveren – dat er geen suikerbelasting komt. Oliver denkt dat David Cameron een ommezwaai zou kunnen maken. ‘Ik geloof dat het mogelijk is,’ zei hij. ‘Het ligt zo voor de hand.’

Ondertussen, zegt hij, met het oog op de strijd tegen de suikerindustrie, ‘weet ik dat ik een pak op mijn broek ga krijgen.’ Maar hij lijkt er hartstochtelijk achter te staan. ‘Niet op een zelfvoldane manier – ik voel me helemaal integer,’ zegt hij. ‘Ik doe dit als vader en omdat iedere slimme persoon die ik heb ontmoet, beseft dat we allemaal dezelfde ramp meemaken.’

BronThe Gardian

Lees ook:
Jamie Olivers Sugar Rush
Jamie Oliver verklaart suiker de oorlog
Jamie Olivers strijd tegen overmatig suikergebruik

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Jamie's world

    Meer Jamie's world
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.