​Jamie Olivers strijd tegen overmatig suikergebruik
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

18 feb 2016 5 10636
Met zijn nieuwste project ‘Jamie’s Sugar Rush’ reist Jamie Oliver de wereld rond om overmatig en verborgen suikergebruik een halt toe te roepen.
 
Als het project School Dinners ‘Star Wars’ was, dan is dit toch wel ‘The Empire Strikes Back’,’ zo kondigde Jamie Oliver zijn nieuwste project ‘Jamie’s Sugar Rush’ aan. Zijn boodschap is duidelijk: we eten veel te veel suiker, met name de jeugd.
 
In de Channel 4-documentaire ‘Jamie’s Sugar Rush’ licht Jamie zijn plannen toe. Confronterende beelden van een klein jochie bij wie zes tanden worden getrokken, mensen met geamputeerde ledematen als gevolg van obesitas – niets wordt aan de verbeelding overgelaten. Volgens Jamie moet de rol van de voedingsindustrie in dit probleem niet onderschat worden. De slinkse promotie, veelal gericht op kinderen, en de productie van suikerrijke producten spelen een belangrijke rol in deze zorgwekkende ontwikkeling.
 
De onwetendheid bij ouders is vaak groot. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de aanwezigheid van ‘sugary shit’ in voeding. ‘Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet antisuiker in het algemeen. Maar er is wel een verschil tussen homemade taart of koekjes en kant-en-klare ontbijtgranen of light producten. Bij het één weet je precies wat erin zit en dat je dat niet elke dag moet eten, terwijl je bij het ander daar geen helder beeld van hebt. Het staat namelijk niet duidelijk op de verpakking. Sterker nog, vaak doen die verpakkingen zelfs voorkomen dat het goed voor je is,’ zegt Jamie.
 
Een van de vijf speerpunten die hij aandraagt in zijn ‘suikermanifest’, is dan ook een betere  vermelding van de ingrediënten en de hoeveelheid suiker op verpakkingen. Een ander belangrijk focuspunt is de invoering van een heffing op dranken met een hoog suikergehalte. Zijn voorstel is om 14 eurocent accijns te heffen op elke liter frisdrank. ‘Dit zou de consumptie van frisdrank met 15% kunnen doen dalen, plus het aantal obesitaspatiënten doen afnemen met 200.000. Deze besparing op zorgkosten zou de staat bijna anderhalf miljard opleveren, geld dat we kunnen gebruiken voor nationale gezondheidsprojecten.’
 
Om het gevecht tegen suiker te winnen reist Jamie de hele wereld over om regeringsleiders ervan te overtuigen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het ontwikkelen van een  suikerbeleid en daarmee voor een gezonde toekomst van de jongste generatie. Aan onze eigen minister van Volksgezondheid Edith Schippers vroeg Jamie in een uitzending van ‘RTL Late Night’ wat de inbreng van Nederland is als toekomstig voorzitter van de EU. Haar antwoord bleef wat algemeen, maar wij hopen natuurlijk dat Schippers zich 100 procent inzet voor zijn plan!
 
Het zal voor Jamie niet eenvoudig zijn om zijn doel te verwezenlijken, maar gebeurtenissen uit het verleden bieden hoop. Zo leidde een soortgelijke anti-zoutcampagne in 2006 tot een significant lagere inname van zout onder de Britse bevolking. Dit gegeven sterkt Jamie in zijn geloof om zijn missie tot een succesvol einde te brengen. Een missie waar hij voorlopig nog wel even zoet mee zal zijn.

Lees ook:
Jamie Olivers Sugar Rush
Jamie Oliver verklaart suiker de oorlog
Jamie Olivers strijd tegen overmatig suikergebruik

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Jamie Oliver

    Meer Jamie Oliver
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.