Bij meringue denk je vaak aan het knapperige en brosse schuim, maar het kan ook anders. In plaats van meringue langzaam te drogen, zoals gebruikelijk is, wordt de meringue in dit recept heet en kort gebakken, waardoor de buitenkant stolt en het binnen heerlijk smeuïg blijft.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een diepe bakplaat van 25×35 centimeter met bakpapier.
2. Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije kom en klop deze stijf op. Voeg zodra de eiwitten schuimig beginnen te worden, lepel voor lepel de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en er geen suikerkorrels meer in de meringue te voelen zijn. Klop als laatste de maïzena door het opgeklopte eiwit. Verdeel het eiwit over de bakplaat en strijk dit glad.
3. Bak de meringue 18-23 minuten, tot deze lichtbruin is. Laat de plak vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
4. Keer de meringue om op een nieuw stuk bakpapier en verwijder voorzichtig het oude bakpapier aan de bovenkant. Bestrijk de plak met de slagroom, maar laat hierbij een stuk van ongeveer 5 centimeter aan de korte kant onbedekt.
5. Verdeel het zomerfruit over de slagroom en rol de plak op vanaf de korte zijde, beginnend bij de kant met de vulling.
6. Zorg dat de naad van de meringuerol aan de onderkant zit en bestuif de rol licht met poedersuiker.
Dit recept komt uit het boek ‘Bakbijbel’ van Rutger van den Broek (€29,99, Carrera Culinair).
[Credits: fotografie Harold Pereira]
Voor 6-8 personen:
Voor de meringue:
Voor de vulling:
Verder nodig: poedersuiker, om te bestuiven
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.