​Aquafaba en macarons

12 jul 2016 0 1574

klik om een oordeel te geven!
Aqua wat? Ja faba dus. Dat is het kookvocht van kikkererwten. Nogal een uitvinding voor de veganisten onder ons want met dat troebele sapje kun je echt tal van leuke dingen doen.

Aquafaba is vooral geschikt als eiwit vervanger. Je kunt er zelfs heerlijke meringues mee maken of vegan macarons. In een mousse of plantaardige botercreme werkt het vooral als versteviging en de smaak is prettig neutraal te noemen.
 
Ik vraag mij bij dit soort toepassingen altijd graag af of hoe iemand, in dit geval Goose Wholt, toch tot de ontdekking kwam van het opkloppen van erwtensap. Het is toch behoorlijk vreemd om zomaar op een dag te besluiten dat je zelfs met het kookvocht van deze leuke peulvrucht aan de slag kunt. Het is trouwens wel even wennen hoor. Bij het opkloppen ontstaat een schuimige massa die eerst nog vrij transparant en soms wat gelig van kleur blijft. Voeg je de suiker toe en ga je door met opkloppen dan ontstaat bijna magisch inderdaad iets dat verdacht veel op eiwitten lijkt.

Ik moet er zelf nog aan geloven. Ik bedenk steeds weer te laat dat ik het vocht had moeten opvangen. Maar ik zag al menig spectaculair recept voorbij komen.
In mijn zoektocht naar aquafaba recepten stuit ik zelfs op een speciale facebookgroep met de naam ‘vegan merinques hits and missers’ het is blijkbaar nogal een ‘oefening baart kunst soort van ding. De trail and error of vegan macaron making. Veel tips and trucs over oventemperaturen, stenen bak-ondergronden en de luchtvochtigheid die voetjes maakt of breekt.

Wat me nog het meeste opvalt bij het zoeken van vegan macaronrecepten is dat er toch altijd een soort van overdaad gaande is. Een macaron is bijvoorbeeld nooit gewoon een vanille-variant met citrusvulling maar we hebben het hier over gezouten karamel met popcorn en maanzaad of chocolade keer drie met wolkige marshmallows en knalroze aardbeistrepen. Ik vraag me af of hier een overcompensatie gaande is. Dus ik eet geen dierlijke dingen en daarom mag ik extra veel extra’s. Eigenlijk zijn veganisten de allerleukste fijnproevers. Mensen die vooral van het ‘leven’ genieten en dat doen ze blijkbaar met een extra toef kokosslagroom.
 
Ik ga morgen nog mijn kikkererwtenvocht opvangen. Ik zal het opsparen in oude jampotten en als ik drie volle potten heb maak ik mijn allereerste vegan macarons en ik zal jullie laten weten of ze wel of geen voetjes krijgen, of je nog kikkererwt proeft en of ik overstag ging met de ongeschreven vegan wet die minstens drie toppings beveelt. Macarons zijn trouwens bijna altijd glutenvrij. Eiwitten of aquafaba, suiker en amandelmeel, meer gaat er niet in. Je moet alleen even opletten qua vulling maar ik ben nog nooit een macaron tegengekomen mét gluten.
 
Emmelou Green
Blogt
 en bakt glutenvrij op Bakers and Fakers
Is in de ban van auqafaba
Was in de ban van kimchi
Mag nooit meer een granaatappel ontleden, de horror!
Leert steeds meer van zeewier te houden, zeewier is lief!

Emmelou Green


Toon alle blogs (4)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog