Suiker: de begrippen die je móét kennen
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
20 nov 2017 0 3937
Hoe meer je weet over suiker, hoe bewuster je ermee om kunt gaan. Deze suikerbegrippenlijst gaat je zeker helpen. 


Suiker

Laten we makkelijk beginnen. Suiker is een zoete stof gemaakt van suikerriet of suikerbieten. Suiker wordt ook wel sacharose genoemd en behoort tot de koolhydraten.


Glucose

Koolhydraten worden in je maag en darmen omgezet tot glucose, een vorm van suiker. Glucose wordt opgenomen in je bloed. Vanuit daar gaat het naar je spieren en organen. Glucose is brandstof voor je lichaam.


Fructose

Fructose komt voor in fruit en wordt daarom ook wel vruchtensuiker of fruitsuiker genoemd. Het verschil met glucose? Fructose is twee keer zo zoet en wordt langzamer door je lichaam verwerkt.
 

Vrije suikers

Vrije suikers zijn alle toevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen niet onder vrije suikers.
 

Natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers zijn suiker die niet geraffineerd (gezuiverd) zijn. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn honing, palmsuiker en ahornsiroop. Natuurlijke suikers zijn niet gezonder of beter dan geraffineerde suikers. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten suiker.


Suikervrij

Een product mag pas suikervrij worden genoemd wanneer het suikergehalte maximaal 0,5 gram per 100 gram is of 0,5 gram per 100 milliliter.


Stem jij voor minder suiker?

Veel Nederlanders willen minder suiker binnen krijgen, maar weten niet hoe. Deze begrippenlijst is een begin, maar ook de industrie moet verantwoordelijkheid nemen door minder suiker in producten te verwerken en het huidige aanbod gezonder te maken. Stem jij voor minder suiker? Teken de petitie op www.halve-maatregelen.nl

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Alle Tips

    Meer Alle Tips
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.