Salade maken met kinderen

Bereiden

Van kinderen zijn we gewend dat ze lastige eters kunnen zijn. Toch willen we ze een gezonde basis meegeven. In dit artikel helpen we je met het samenstellen van de ultieme kindersalade, af te stemmen op ieders smaak. Wedden dat ze je zullen verrassen met een leeggegeten bord?

Begin met een aangemaakte basissalade – van bijvoorbeeld tomaten, spinazie of verschillende slasoorten – en doe er dan de ingrediënten bij die je kinderen lekker vinden, of het nu een paar zwarte olijven zijn, verschillende bonen uit blik, feta, mozzarella – wat je maar in huis hebt! ga aan de slag met al het lekkers dat het seizoen te bieden heeft. Je kunt in de zomer geraspte groenten toevoegen, zoals courgette of wortel en rooster veggies in de winter zoals pompoen of pastinaak.

Olijven ontpitten
Olijven zijn een bron van ‘goede’ vetten, namelijk onverzadigde vetten. Maar de smaak is nogal sterk en zout, dus gebruik er niet te veel van in maaltijden of als snacks voor je kinderen. Om een olijf te ontpitten, leg je hem op het aanrecht of een plank en druk je er met je vlakke handpalm stevig op. Hierdoor barst de olijf open en steekt de pit enigszins uit de vrucht. Kleine vingertjes zijn dan ontzettend handig. Vraag de kinderen de pit eruit te peuteren en hem weg te gooien. Het vlees van de olijven kun je in allerlei gerechten gebruiken. Zwarte olijven zijn gemakkelijker te ontpitten dan groene. Deze kun je beter een stukje opensnijden om de pit eruit te halen.

Zomerse salade met tomaat, tonijn en basilicum
4 personen
- 350 g rijpe tomaten
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 tl balsamicoazijn

Naar keuze
- een grote handvol kalamataolijven
- 200 g cannellinibonen uit blik
- 185 g MSC- tonijn uit blik
- enkele takjes basilicum

1. Laat de kinderen de tomaten wassen onder de koude kraan, snijd de tomaten dan in gelijke stukken en doe ze in een grote kom.

2. Vervolgens kunnen ze de olijfolie en balsamicoazijn over de tomaten druppelen en wat zwarte peper toevoegen. Laat ze hun handen wassen en daarna de tomaten met hun handen goed door de dressing scheppen.

3. Laat de kinderen kiezen wat ze er verder in doen. Laat ze zien hoe je olijven ontpit volgens de hierboven beschreven techniek. Doe de ontpitte olijven bij de tomaten.

4. Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af met koud water. Schud ze en doe ze in de kom. Meng alles goed.

5. Laat de tonijn uitlekken, maak hem klein en verdeel de stukjes over de salade. Pluk basilicumblaadjes en strooi ze over de salade. Serveer direct.
Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
0 7988
(0)00.0Geef je mening!

Beoordeel dit product

Shop tip